БИЈЕЉИНА - Вирус корона: Ситуација се свакодневно усложњава :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА - Вирус корона: Ситуација се свакодневно усложњава


У Граду Бијељина се повећава број грађана заражених вирусом ковид-19, као и постотак заражених међу тестираним грађанима који је у седмици од 22. до 28. марта достигао чак 71 одсто. Имајући у виду те показатеље и очекивано даље погоршање епидемиолошке ситуације, потребно је строго придржавање, односно контролисање примјене свих прописаних епидемиолошких мјера, закључено је на данашњој сједници Градског штаба за ванредне ситуације.

Директор Дома здравља Бијељина Данијела Ђукин је истакла да у ковид-амбулантама Дома здравља ради пет ковид-тимова, а вакцинација се одвија без проблема и поновила да је масовна вакцинација становништва једини начин да се епидемија стави под контролу. Претходне седмице обављена је дезинфекција низа јавних установа, међу којима су биле Болница, Дом здравља, амбуланте породичне медицине, средње школе, Бање Дворови, затвора, Привредног суда, градске Библиотеке, два гранична прелаза... Такође, Болници „Свети Врачеви“ одобрено је седам респиратора обезбијеђених из донације Републике Србије.

Градска одјељења комуналне полиције и инспекцијских послова претходне седмице су у сарадњи са Полицијском управом Бијељина и републичким инспекцијским органима извршили неколико стотина контрола поштовања мјера које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације, при чему није било тежих кршења мјера, сем издавања два прекршајна налога, односно рјешења о затварању тржних центара. На овој сједници је истакнуто да често мијењање мјера, углавном њихово попуштање, представља проблем како контролним органима, тако и привредницима. Имајући у виду и да епидемиолошке мјере, које у мањој или већој мјери трају дуже од годину дана, знатно отежавају привредни живот, на сљедећу сједницу Штаба биће позвани представници Подручне привредне коморе и Привредног савјета Града Бијељина како би биле размотрене додатне могућности за подршку привреди.

Градски штаб је ускладио своје мјере са мјерама Републичког штаба којима је дозвољен рад фризерима и апотекама у оквиру тржних центара, односно, продужено је дозвољено вријеме за доставу хране до 22.00 часа. Такође, донесена је одлука и да се у објектима који продају прехрамбене производе буде одвојен простор у којем се продају ти производи од простора у којим се продају други производи широке потрошње. Штаб је упутио и апел вјерским заједницама да обрате више пажње на поштовање епидемиолошких мјера у својим просторима, прије свега, коришћење заштитних маски приликом вјерских служби.

Тренутно је у Граду Бијељина регистровано 615 грађана позитивних на вирус ковид-19, од чега је двадесеторо дјеце школског узраста. На лијечењу у ковид-болницама је 70 пацијената, од којих двије трећине има тешку клиничку слику. На респираторе је прикључено 17 болесника, а 43 је на кисеоничкој терапији. У протекла 24 часа од посљедица заразе вирусом ковид-19 преминула су два лица.

​Град Бијељина