Зарадио у Линцу, засадио у Лопарама :: Semberija INFO ::

 

Зарадио у Линцу, засадио у Лопарама


Када буде у пуном роду, ангажираће и до стотину сезонских берача шљиве дневно, каже Радић

Драган Јовић из Прибоја, који више од 30 година ради у Линцу у Аустрији, засадио је прије нешто више од три године у Мачковцу код Лопара велики воћњак с више сорти шљиве на површини од 50 хектара. Купио је и стару циглану и управо гради велику хладњачу капацитета 1.600 тона.

40 хиљада садница

Драго Радић, директор Јовићеве фирме “Фруктум” (Fructum) у Лопарама, каже да су у воћњаку заступљене сорте чачанска родна, чачанска љепотица и стенлеј, укупно око 40.000 садница.

- Све је урађено према најмодернијим стандардима у области воћарства. Власник Јовић се у Аустрији бави трговином воћа и поврћа. Он је до сада само улагао и инвестирао средства. Од Општине Лопаре добио је концесију на земљиште на 25 година. Прије него што је воћњак засађен, требало је искрчити земљиште које је било закоровљено и зарасло у остругу и растиње. Некада је на овим површинама био задружни воћњак који је припадао Земљорадничкој задрузи “Дојчин Лукић”. У непосредној близини воћњака налази се и протуградна станица - каже Радић.



Четврта година развоја

Василије Марковић, дипломирани инжињер заштите биља, а који је запослен у фирми “Фруктум”, каже да се воћњак налази у четвртој години развоја.

- Пун род у овом воћњаку може се очекивати у петој години. Све неопходне агротехничке мјере врше се у складу с прописима. Већ је извршена зимска резидба воћака. Заштита се обавља искључиво оним средствима која су одобрена у Европској унији, јер ће и извоз шљиве бити усмјерен на европско тржиште. Фирма посједује и своју дестилерију у Прибоју, с пробним брендом воћне ракије под називом “Коштана”. Мој савјет пољопривредницима на Мајевици је да се окрену воћарској производњи, јер је исплативија у односу на производњу житарица. Ова фирма ће откупљивати шљиву с Мајевице, а када воћњак Драгана Јовића буде у пуном роду, ангажират ће и до стотину сезонских берача шљиве дневно - истиче Марковић.

Пољопривреда