ПЛАНИНАРСКО ЕКОЛОШКО ДРУШТВО МАЈЕВИЦА БИЈЕЉИНА: Отворено писмо градоначелнику Бијељине :: Semberija INFO ::

 

ПЛАНИНАРСКО ЕКОЛОШКО ДРУШТВО МАЈЕВИЦА БИЈЕЉИНА: Отворено писмо градоначелнику Бијељине


Након што су јуче представници Планинарско еколошког друштва ,,Мајевица’’ имали конструктиван састанак са градоначелником Бијељине Љубишом Петровићем, на којем су имали прилику да изразе забринутост по питању квалитета ваздуха у Бијељини, постојања дивљих депонија, те забрињавајућој ситуацији када је ријеч о чистоћи ријека и водотока упутили су и отворено писмо градоначелнику.

- Као еколошко друштво и велики заљубљеници и поштоваоци природе и као забринути грађани и становници града Бијељине изнијели смо неке приједлоге по овим питањима. Састанку су присуствовали чланови Друштва задужени за питања екологије Хелена Стојић  и Миленко Крсмановић, као и предсједник Друштва Милојко Тодоровић'', наводе из ПЕД ,,Мајевица'' и наглашавају да је отворено писмо градоначелнику са прецизним приједлозима, а све у циљу рјешавања актуелних проблема у Бијељини.

- Планинарско еколошко друштво ,,Мајевица” Бијељина основано је 1988. године и  дјелује у саставу Планинарског савеза Републике Српске. Наша мисија је промовисање  планинарења,  здравог начина живота, заштита животне средине, као и организовање  једнодневних  и вишедневних планинарских похода и излета. Као скроман допринос ширењу  здравог начина живота и дружења  са природом уредили  смо  пјешачке  стазе  које  се  протежу  обронцима  Мајевице.  Прије  пандемије  изазване вирусом ковид-19  често смо организовали планинарске шетње, а наше стазе и дом посјећивао је велики  број  планинара,  рекреативаца,  дјеце  школског  узраста  и  љубитеља  природе  из  БиХ  и окружења,  што је доприносило  и туристичкој промоцији града Бијељине.

Претходних година, у склопу акције „Април-мјесец чистоће“ организовали смо еколошке акције чишћења  на локацијама код нашег планинарског дома и просторима куда пролазе наше планинарске стазе, те на тај начин скретали пажњу и указивали на велики проблем бацања  и одлагања  смећа на мјестима која за то нису предвиђена и стварања  дивљих депонија.

Као еколошко друштво и велики заљубљеници и поштоваоци природе и као забринути грађани и становници града Бијељина, желимо да Вам скренемо пажњу  на алармантну ситуацију када је у питању  квалитет ваздуха који удишемо, као и на постојање и свакодневно повећање  броја дивљих депонија, те забрињавајућу  ситуацију када је ријеч о чистоћи наших ријека и водотока. Прије свега, желимо да Вас упозоримо на изузетно висок степен загађености ваздуха који готово током цијеле године премашује горње  граничне вриједности, те умногоме утиче на здравље наших суграђана и погоршање хроничних респираторних болести. Подсјетићемо да је претходне седмице Бијељина била на неславном првом мјесту најзагађенијих градова у Европи.

Због свих изнесених проблема предлажемо:

1. транспарентно мјерење  загађења  ваздуха са приказаним граничним вриједностима, те свакодневно извјештавање  грађана о резултатима путем средстава јавног инфпрмисања или већ постојећих дисплеја у граду;
2. забрану  градње  објеката  са  гријањем  на  чврсто  гориво,  као  и  подстицај  и  одобравање бенефита за оне који доприносе еколошки прихватљивијем начину гријања (топлотне пумпе, пелет, гас и слично);
3. размотрити могућности гријања  града на геотермалну енергију;
4. уграђивања  филтера на зграде које већ имају пећи на чврсто гориво;
5. повећање  броја зелених површина које могу дјелимично утицати на смањење загађености ваздуха ;
6. започети са мјерењем  концетрације амброзије у ваздуху, по узору на мјерења  која се тим поводом врше у Бања Луци  и неким другим градовима, због огромних проблема са алергијама које код наших суграђана изазива ова биљка;
7. повећање  броја контејнера по стамбеним јединицама и канти за смеће по цијелом граду;
8. редовније чишћење  градских улица и одвоз смећа;
9. санкципнисање  и кажњавање свих који не поштују закон, било да бацају отпатке на улици или одлажу смеће на дивљим депонијама (кроз измјене закона који ће прописивати веће  казнене мјере,  додатно ангажовање  комуналних полицајаца и постављање камера на мјестима гдје се стварају дивље депоније );
10. правилно одлагање,  складиштење  и лагеровање  амалаже од пестицидних средстава'', прецизирано је у отвореном писму Планинарско еколошког друштва ,,Мајевица'' Бијељина које је упућено градоначелнику Бијељине.

Планинарско еколошко друштво ,,Мајевица'' Бијељина