ЛОПАРЕ: СТАБИЛНИЈА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИTУАЦИЈА :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: СТАБИЛНИЈА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИTУАЦИЈА


Општински штаб за ванредне ситуације Лопаре констатовао је данас да је епидемиолошка ситуација на подручју ове општине тренутно стабилна и под контролом.
 
Под епидемиолошким надзором су 23 лица, од којих је девет позитивно на вирус корона, а четири су на болничком лијечењу, саопштено је из општинске управе након сједнице Штаба.
 
Дом здравља Лопаре је обезбиједио већи дио опреме потребне за вакцинацију, тако да ће до краја мјесеца почети вакцинисање здравствених радника, запослених и штићеника у домовима за старија лица, лица старијих од 65 година, а касније и осталих заинтересованих грађана.
 
И поред нешто стабилније ситуације, из Општинског штаба апелује на све грађане и привредне субјекте да се придржавају прописаних епидемиолошких мјера, посебно оних које се односе на забрану јавних окупљања у групама већим од 50 лица и приватних окупљања у групама већим од 10 лица ради заштите здравља становништва, јер предстоји контрола од надлежних органа у предстојећем периоду.
 
На сједници су потврђене мјере Републичког штаба за ванредне ситуације којима се до 18. марта забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица /свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови /.
 
Забрањен је рад фитнес центрима /фитнес, боди-билдинг клубовима и сличним облицима организовања/, рад организација и извођење музике уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, организовање рекреативних активности, тренажни процеси и такмичарске активности спортских организација и спортиста свих узраста, осим професионалних спортских активности, укључујући тренажни процес.
 
Ограничава се радно вријеме свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће, без обзира да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност /бензинске пумпе, објекти за смјештај и друго/ од 6.00 до 22.00 часа, радно вријеме свим приређивачима игара на срећу /кладионице, аутомат-клубови, казина, томболе и друго/ у периоду од 6.00 до 22.00 часа.
 
Ограничава се број особа у угоститељским објектима на начин да се одређује у складу са важећим препорукама Института за јавно здравство Републике Српске, с тим да се присуство на једној етажи угоститељског објекта ограничава на максимално 50 посјетилаца.
 
Обавезују се грађани да у затвореном простору носе заштитну маску и придржавају се мјере физичког растојања од два метра, као и упутстава Института у зависности од дјелатности која се обавља.
 
Препоручује се грађанима да на отвореном простору користе заштитне маске уколико није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра.