Захваљујући партнерству Бијељина добила инклузивно дјечије игралиште :: Semberija INFO ::

 

Захваљујући партнерству Бијељина добила инклузивно дјечије игралиште


Захваљујући финансијској подршци Владе Бугарске и Владе Швајцарске, као и донацији приватних команија „Стеко центар“ и „Мегадрво“ из Бијељине и невладине организације „Ротаракт“ у Бијељини је изграђено ново инклузивно игралиште у Градском парку на простору од 1320 квадратних метара. Дио игралишта је намијењен дјеци узраста од прве до четврте године, други дио је намијењен већој дјеци, узраста од четири до дванаест година, а у оквиру игралишта је и дио прилагођен дјеци са потешкоћама у развоју.

Приликом осмишљавања овог пројекта, Град Бијељина, односно, градски Одсјек за локални економски развој и европске интеграције, имао је за циљ да дјеца у Бијељини добију савремено, свеобухватно и инклузивно игралиштe које је изграђено по највишим стандардима, доступно за сву дјецу.

Укупна вриједност радова на изградњи дјечијег игралишта била је непуних 72.000 конвертибилних марака, од чега је донација Владе Републике Бугарске износила 40.000 КМ, Влада Швајцарске Конфедерације је донирала 14.400 КМ,  док је учешће Града Бијељина било око 17.500 КМ. 



Поред овога компанија „Стеко центар“ је поклонила дрвену кућицу за игру површине шест квадратих метара која је у складу са стандардима о безбједности и сигурности дјеце, а компанија „Мегадрво“ је поклонила дрвену гарнитуру од два стола и 12 столица у облику печурака, чиме је  на игралишту комплетирано право мало дјечије дрвено домаћинство.

Како би се предуприједило неодговорно понашање и уништавање игралишта, Градска управа је поставила видео надзор.

У Одсјеку за ЛЕРиЕИ истичу да је посебна вриједност овог пројекта што је, у складу са Глобалном агендом 2030 и циљевима одрживог развоја реализован кроз партнерски однос јавног, приватног и цивилног сектора, који заједничким дјеловањем доприносе одрживом развоју Града, са циљем да се унаприједи квалитет пружања услуга грађанима. Пројекат су подржале двије европске владе и може да буде модел за имплементацију наведене Агенде.

- Ово је најбољи примјер да када се удружимо, можемо да направимо нешто што је потребно, корисно и савремено, а све у циљу унапређења услова живота у нашем Граду - саопштено је из Градске управе.