Дом здравља Бијељина: Добили возило за превоз високоризичног инфективног отпада :: Semberija INFO ::

 

Дом здравља Бијељина: Добили возило за превоз високоризичног инфективног отпада


У оквиру Пројекта ,,Околински прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском и сектору управљања опасним отпадом" који финансира Шведска, а имплементира Развојни програм Уједињених нација за Дом здравља Бијељина осигурано је специјализовано возило за превоз високоризичног инфективног отпада (отпада који потиче од пацијената са сумњом и/или обољењем од ковида 19), као и осталог медицинског отпада, те заштитна опрема за раднике, амбалажа за паковање, транспорт и складиштење. Укупна вриједност дониране опреме је 35.748,00 konvertibilnih maraka.



Специјализoвано, намјенско возило ће олакшати контролу инфекције приликом превоза медицинског отпада из 25 подручних амбуланти које су удаљене од централног објекта (најмања удаљеност је шест километара, а највећа 80 километара) из којих се довози наведни отпад у централно складиште.

Током пандемије у Дому здравља Бијељина повећане су потребе за личном заштитном опремом коју користе запослени који, на било који начин, долазе у додир са ковид 19 пацијентима. Повећана је, такође, и продукција медицинског отпада који настаје при лијечењу и дијагностици ковид-19  пацијената. Набавком наведене опреме повећана је сигурност радника, смањени су ризици и осигуран је већи степен контроле инфекција повезаних са пружањем услуга здравствене заштите унутар установе'', наведено је из Дома здравља Бијељина.

​Семберија инфо