СКУПШТИНА ГРАДА ЗАДУЖИЛА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ДА ПРИЈЕДЛОЖИ МЈЕРЕ ЗА СМАЊЕЊЕ ЗАГАЂЕЊА ВАЗДУХА :: Semberija INFO ::

 

СКУПШТИНА ГРАДА ЗАДУЖИЛА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ДА ПРИЈЕДЛОЖИ МЈЕРЕ ЗА СМАЊЕЊЕ ЗАГАЂЕЊА ВАЗДУХА


Скупштина града Бијељине једногласно је на посљедњем засиједању усвојила закључак да се градоначелник Бијељине задужује да у сарадњи са стручним лицима из области екологије у року од 90 дана припреми приједлог мјера за смањење загађења ваздуха у Бијељини  и приједлог начина њиховог финансирања. 
 
Предсједник Скупштине, који је и предложио усвајање закључка, се обавезао да у року од 30 дана од пријема наведеног приједлога мјера сазове тематску сједницу парламента по овом питању.
 
Циљ је да се до наредне грејне сезоне елиминише што већи број узрочника загађења и заштити здравље људи, јер је неприхватљиво да Бијељина буде најзагађенији град у Европи.
 
Као евентуалне мјере до сада су помињане: увођење олакшица и субвениција грађанима и привредницима који граде објекте или у већ изграђеним инсталирају еколошки прихватљиве начине гријања попут топлотних пумпи и геотермалне енергије, коришетња биомасе, соларне енергије, као и прикључење градске топлане на гас и измијештање ван градске зоне, развијање градског превоза и низ других мјера.
 
У буџету тренутно нема опредјељених средстава за ову намјену и Град, у сарадњи са ресорним министарствима, треба размотрити све могућност кориштења грантова и повољних кредита међународних институција, Европске уније и других институције и организација на регионалном и републичком нивоу.