ЛОПАРЕ: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИTУАЦИЈА У ПОГОРШАЊУ :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИTУАЦИЈА У ПОГОРШАЊУ


Епидемиолошка ситуација на подручју општине Лопаре се погоршава и потребно је да се сви грађани придржавају прописаних епидемиолошких мјера у циљу спречавања ширења вируса корона САРС-ЦоВ-2 и ЦОВИД-19 болести, оцијењено је на данашњој сједници Општинског штаба за ванредне ситуације.е
Тренутно је под епидемиолошким надзором 15 лица, од чега је девет лица позитивно на вирус корона, а пет на болничком лијечењу.
На сједници су потврђене мјере Републичког штаба за ванредне ситуације Републике Српске до 11.марта ове године године којима се забрањују сва јавна окупљања у групама од 50 лица, сва приватна окупљања у групама од 10 лица/свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе/
Забрањен је и рад фитнес центрима /фитнес, боди-билдинг клубовима и сличним облицима организовања/, рад организација и извођење музике уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, организовање рекреативних активности , тренажни процеси и такмичарске активности спортских организација и спортиста свих узраста, осим професионалних спортских активности, укључујући тренажни процес.
Из Штаба наводе да се до 11.марта ограничава и радно вријеме свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност /бензинске пумпе станице, објекти за смјештај и др./ у периоду од 6.00 до 22.00 часа, радно вријеме свим приређивачима игара на срећу /кладионице, аутомат клубови, казина, томболе и др./ у периоду од 6.00 до 22.00 часа.
У саопштењу из лопарског Штаба за ванредне ситуације ограничава се и број присутних особа у угоститељским објектима на начин да се број одређује у складу са важећим препорукама ЈЗУ „Институт за јавно здраство Републике Српске“, с тим да се присуство на једној етажи угоститељског објекта ограничава на максимално 50 посјетилааца.
Обавезују се грађани да у затвореном простору носе заштитну маску и придржавају се заштитне мјере физичког растојања од два метра, као и упутстава Института за јавно здравсто Републике Српске, у зависности од дјелатности која се обавља.
Препоручује се грађанима да на отвореном простору користе заштитне маске уколико није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра.
Општински штаб, због погоршане епидемиолошке ситуације апелује на све грађане и привредне субјекте са подручја општине Лопаре да се придржавају свих мјера прописаних од стране надлежних органа, у циљу заштите здравља становништва општине и смањења последица пандемије.
"С обзиром на све већи број пожара у посљедњих неколико дана, општински Штаб апелује на све грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала, приликом уређења имања, обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати. Законом о заштити од пожара забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без предузимања свих неопходних радњи, с циљем спречавања појаве и ширења пожара", наводи се у саопштењу Општинског штаба за ванредне ситуације Лопаре.

Семберија инфо / Фејсбук