Брчко: Пуштена у рад Фонтана младости :: Semberija INFO ::

 

Брчко: Пуштена у рад Фонтана младости


Фото - Срна

У Брчком је данас на Тргу младих уприличена свечаност поводом завничног пуштања у рад Фонтане младости аутора Сеада Екмечића.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да му је драго да је иницијатива за премјештање фонтане, коју је покренуо аутор ове скулптуре, а касније наставила група грађана, добила епилог и што је фонтана на видљивијем мјесту у центру града.

”Надам се да ће служити својој сврси и у том симболичком смислу, да представља не само повезаност Брчког са ријеком Савом већ, прије свега, да служи и повезивању људи свих генерација”, рекао је Милић новинарима.

Градоначелник Брчког Есед Кадрић рекао је да је данас велика радост за Брчко и Брчаке и за све оне који се идентификују са ”Фонтаном младости”.

”Аутор је исказао жељу прије своје смрти да се фонтана нађе на овој садашњој локацији у садашњем облику и овдашње власти су показале сензибилитет према том приједлогу. Могу истаћи с поносом да су сви у власти Брчког, у задње четири године, то јест од тадашњег градоначелника Синише Милића, па све до данас, дали значајан допринос да се фонтана овдје и позиционира”, рекао је Кадрић.

Потпредсједник Управног одбора фондације ”Легат кућа Екмечић” Ћазим Суљевић сматра да ће од данас ”Фонтана младости” још снажније постати симбол града и мјесто окупљања.

”Задовољство ми је, као и породици Екмечић и Морић, што је данас свечано отворена ”Фонтана младостиꞌ са централном скулптуром дјечака, дјевојчице и рибице коју је израдио Сеад Екмечић из Брчког. Овим поступком испоштована је воља аутора како у погледу нове локације на којој је постављена тако и у погледу потпуног изгледа фонтане и положаја скулптуре”, нагласио је Суљевић.

Брчак Алосман Ахметовић, који је прије 11 година покренуо иницијативу за измјештање фонтане са раније локације у централни дио Трга младих, рекао је да га радује то што је иницијатива уродила полом и фонтана премјештена на мјесто које је замислио њен аутор.

На свечаности поводом пуштања у рад ”Фонтане младости” представљена је пројекција дијела интервјуа Сеада Екмечића, наступили су ученици Основне музичке школе Брчко и одржан је концерт Брчанке Џенане Шехановић.

”Фонтану младости” академски вајар из Брчког Сеад Екмечић направио је 1963. године, а симболизује повезаност човјека и ријеке, односно Брчака са Савом.

Фонтана је претходно више пута премјештана са централног мјеста на Тргу младих, да би коначно нашла своју сталну локацију у непосредној близини Умјетничке галерије на том тргу у октобру прошле године.

Да се фонтана налази на садашњој локацији и да буде окренута према ријеци Сави била је и жеља њеног аутора Сеада Екмечића.

Свечаност пуштања у рад ”Фонтане младости” организована је у оквиру програма обиљежавања 21 године Брчко дистрикта.

​СРНА / БХРТ