ОДРЖАНА СЈЕДИЦА ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНА СЈЕДИЦА ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ


Шеста ванредна сједница Градског штаба за ванредне ситуације, која је према раније утврђеном плану требала да се одржи 8. марта, одржана је данас. Разлог томе је усклађивање са препорукама и мјерама које су пред почетак викенда добили са републичког нивоа.
 
Као и до сада, сједница је почела извјештајем о епидемиолошкој ситуацији на подручју града Бијељине.
-Епидемиолошка ситуација је неповољнија у односу на претходни период, са тенденцијом погоршања. Према данашњим подацима Института за јавно здравље из Бања Луке, на подручју града Бијељине је 20 новозаражених, међу којима је и троје дјеце школског узраста, код којих је лакша клиничка слика. Хоспитализовано је 39 обољелих од којих је 19 животно угрожених, а 12 их је на респиратору“, навео је, на прес конференцији која је одржана након сједнице,  командант Градског штаба за ванредне ситуације Љубиша Петровић.
 
Поред разматрања епидемиолошке ситуације на подручју града Бијељине, на дневном реду је било упознавање са мјерама које је донио Републички штаб за ванредне ситуације, а које се битно разликују од одлука донијетих на претходној сједници.
 
-Забрањују се сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, као и сва приватна окупљања ( свадбе, крштења, рођендани, годишњице...) у групама већим од 10 лица, а забрањује се и рад фитнес центрима. Од данас ступа на снагу и забрана организовања и извођења музике уживо у угоститељским објектима“, наводи Љубиша Петровић подсјетивши да је само прије четири дана донијета одлука да се музика може изводити уживо, а сада се та одлука  мијења на жалост свих оних који су за предстојећи викенд, а и прославе поводом Дана жена, планирали уз музику.
 
Међу препорукама и мјерама и даље је на снази ношење маски у затвореном простору, али и на отвореном уколико се лица нађу у ситуацији да не могу испоштовати физичку дистанцу од два метра.
 
 
-Од обавезе ношења маске у затвореном простору изузета су дјеца млађа од седам година, дјеца са сметњама у развоју, као и лица са инвалидитетом. Такође, лица која обављају физичку и спортску рекреативну активност у спортским објектима изузета су од обавезе ношења маски“, прецизира Петровић.
 
Он је овом приликом рекао и да раније донесена одлука Градског штаба за ванредне ситуације о затварању ковид болнице у Бањи Дворови ставља ван снаге, због тренутне неповољне епидемиолошке ситуације.
 
На крају добра вијест за све који чекају почетак вакцинације.
-У Дому здравља Бијељина вакцинација креће у понедељак, осмог марта. Дом здравља је организационо и кадровски спреман за почетак вакцинације, а вакцину ће прво добити људи који имају повећан ризик од инфекције корона вирусом“, најавио је Љубиша Петровић.   

Семберија инфо