Отворено писмо делегата у Вијећу народа РС проф. Самира Баћевца градоначелнику града Бијељина :: Semberija INFO ::

 

Отворено писмо делегата у Вијећу народа РС проф. Самира Баћевца градоначелнику града Бијељина


Фото - РТВ БН
Отворено писмо делегата у Вијећу народа РС проф. Самира Баћевца градоначелнику града Бијељина због иницијативе за постављање бисте Дражи Михаиловићу у Бијељини. Преносимо га у цијелости.

Поштовани градоначелниче Града Бијељина,

обраћам Вам се овим путем као овлаштеном предлагачу 15. и 16. тачке дневног реда задругу сједницу Града Бијељина заказану за дан 3. март 2021. године, у којима се предлаже усвајање одлуке о давању сагласности Удружењу породица несталих бораца и цивила „Семберија и Мајевица“ за подизање спомен обиљежја погинулим и несталим борцима Града Бијељина и Одлуке о давању сагласности Удружењу четника ветерана „Семберија“ из Другог свјетског рата за подизање спомен бисте ђенералу Драгољубу Дражи Михајловићу. 

Наиме, Град Бијељина је у посљедњих 15 година од града који је био на „црној листи“ и под санкцијама Међународне заједнице као и Америчке администрације, дошао до статуса града који представља синоним за добре међунационалне и међуљудске односе и који је од града случаја прерастао у град у који се веома радо долази и који је постао веома отворен и толерантан простор за живот свих  грађана,  а  све  ово  наравно не  би  било  могуће  без  заједничког  напора  бивше администарције Града Бијељина на челу са градоначелником Мићићем, представницима бошњачког народа и осталих мањинских заједница који су показивали висок степен међусобног разумијевања, уважавања и толеранције.

Све су то препознали грађани али и међународни фактори и организације, што је довело до тога да су 2007. године укинуте поменуте санкције.  Веома сам изненађен оваквим приједлогом за  прву редовну сједницу Скупштине Града који долази од градоначелника, а који себе назива „хуманистом, освјежењем на политичкој сцени и човјеком који се позива на законе и законитости“, а који нас враћају у неко прошло вријеме и који засигурно уносе немир међу становнике Града Бијељина. Такође сматрам да то шаље једну јако негативну слику у ширу јавност Босне и Херцеговине, Републике Српске, али и ширег окружења. 

Уважавајући   и   поштујући   све   жртве   из   протеклог   рата,   сматрам   да   се   сви   требамо   окренути будућности  и  рјешавању   ионако   нагомиланих   проблема   који   се   тичу   обичног   грађанина,  чему овакви   и   слични   приједлози   и   иницијативе   засигурно   неће   допринијети,   чак   супротно,   доводе   до подизања  тензија  и  стављају   Бијељину   у  једну   јако   негативну   позицију.   

Посебно   сматрам  да оваква иницијатива рехабилитације четничког покрета и занемаривање свих хисторијских чињеница који се тичу ратних злочина и убистава на стотине хиљада недужних цивила свих националности у току Другог свјетског рата, а посебно у томе свима познату улогу коју је имао генерал Дражо Михајловић, те страдање Бошњака у Источној Босни под директном командом Михајловића, на наш град баца веома негативну слику, која нам засигурно у овој ситуацији није потребна. 

Због   свега   горе   наведеног,   позивам   Вас   да   повучете   приједлог   наведених   тачака   са дневног реда предстојеће Скупштине Града, те на тај начин спријечите негативне конотације које би евентуалним усвајањем приједлога могле настати.

С поштовањем,

У Бијељини, 2.3.2021. 
Самир Баћевац