АМБАСАДОРКА АУСТРИЈЕ У ПОСЈЕТИ БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

АМБАСАДОРКА АУСТРИЈЕ У ПОСЈЕТИ БИЈЕЉИНИ


О јачању сарадње Бијељине и Аустрије
 
Амбасадорка Аустрије у Босни и Херцеговини Урлике Хартман посјетила је данас Бијељину гдје је са градоначелником Љубишом Петровићем разговарала о моделима међусобне сарадње.  
 
Изражавајући задовољство боравком у, како каже,  лијепом граду Бијељини, амбасадорка Урлике Хартман  је са градоначелником Љубишом Петровићем разговарала о бројним темама, а закључак је да се већ постојећа сарадња може значајно проширити.
 
-Имала сам прилику да чујем од градоначелника његову визију развоја Бијељине током овог мандата, а нагласио је да се Бијељина развија према Агенди 2030 и према Европској унији. Наравно, у остварењу тог циља Бијељина има подршку Аустрије“, изјавила је госпођа Хартман која је на дужности амбасадорке Аустрије у БиХ двије године.
 
Изузетно позитивним оцијенила је то што се разговарало о конкретним проблемима који овдје постоје, а, између осталог, било је говора о екологији, загађењу ваздуха. Како каже, нису то проблеми само у Бијељини, него је то огроман проблем у читавој БиХ и читавој Европи.
 
-Има још један проблем на који су ми моји домаћини указали, а и ту је ријеч о проблему који је присутан како у овој, тако и земљама региона. Ради се о одласку младих људи из земље и мислим да сви заједно морамо радити на томе да се тај тзренд заустави“, сматра амбасадорка Хартман  која је изразила задовољство спремношћу локалне власти да ради са младим људима и да им пружи перспективу бољег живота овдје. Како каже, Аустрија је спремна помоћи и у томе.
 
-Важна је сарадња. А знам, свугдје су демократски процеси, и у Европи има различитих идеја, али на крају мора да постоји одговорност свих политичких странака да сарађују и да раде за добробит свих грађана“, наглашава амбасадорка Урлике Хартман.
 
Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић изразио је захвалност Аустрији за све што је до сада урадила у Бијељини, те изразио спремност за још већим и јачим степеном сарадње.
 
-Та сарадња се односи на подручје привреде, подручје очувања, заштите и унапређења животне средине, те развојнимпрограмима за младу популацију, владавину права и побољшање свеукупног друштвеног амбијента,“ наводи Петровић нагласивши да је Аустрија сврст и стабилан партнер на европском путу.

 
-Остајемо посвећени свим оним циљевима који ће нас довести до тога да се у Бијељини живи љепше“, обећава Петровић.
 
Он као горући проблем у Бијељини наводи привредни амбијент, те изражава очекивање да ће Аустрија у томе пружити своју помоћ омогућавајући остваривање контаката са иностраним привредницима. Навео је да је незапосленост горући проблем у Бијељини, што потврђује податак да је крајем прошле гопдине на Бироу за запошљавање било преко 9.000 наших суграђана који активно траже посао.
 
-Међу проблемима са којима се суочава Бијељина, али и друге локалне заједнице, је висок степен загађености ваздуха. Тај проблем се може умањити кориштењем соларне енергије, а ту је и довођење гаса у наш град. Ужурбано радимо на добијању свих неопходних дозвола како би овај алтернативни вид енергије био доступан за сваког грађанина“, каже Петровић.
 
Градоначелник Петровић је изразио спремност  да у што краћем року све неопходне дозволе добију домаћи и инострани привредници, те нагласио да  су на располагању свим потенцијалним инвеститорима.
 
-Стављамо се на располагање привредницима. У оквиру надлежности и поштовања законских процедура остајемо посвећени владавини права и политике која ће бити посвећена сарадњи, а не политици подјела“, каже Петровић.  

Семберија инфо