СМАЊЕН БРОЈ ПРИЈАВЉЕНИХ ГАЗДИНСТАВА У АПИФ-у :: Semberija INFO ::

 

СМАЊЕН БРОЈ ПРИЈАВЉЕНИХ ГАЗДИНСТАВА У АПИФ-у


Обавеза плаћања доприноса за здравствено и пензијско осигурање утицале на смањење броја регистрованих пољопривредних газдинстава на подручју Града Бијељина.

Према подацима из Регистра пољопривредних газдинстава на дан 15.01.2021. године који се води код Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге Бања Лука (АПИФ), на територији Града Бијељина налази се 6.118 регистрованих пољопривредних газдинстава, од чека су 6.052 физичка а 66 правна лица. Према подацима АПИФ-а у прошлој години било је регистровано 6.422 пољопривредна газдинства, а ажурирање података у законском року је извршило њих 62%, односно 3.981 газдинство и исти су користили регресирано дизел гориво и друге подстицаје, док је преосталих 38%, односно 2.441 газдинство због разних дуговања, неажурирања података у АПИФ-у или мањој регистрованој површини од једног хектара, није остварило право на регресирано дизел гориво нити на друге подстицаје.

Значајан разлог смањења регистрованих пољопривредних газдинстава у АПИФ-у је обавеза плаћања доприноса за здравствено и пензијско осигурање, која је уведена од 2019. године за сва пољопривредна газдинства без обзира да ли се ради о комерцијалним или некомерцијалним газдинствима.

Укупна површина обрадивог пољопривредног земљишта на подручју Града Бијељина, пријављеног у АПИФ на дан 15.01.2021. године износи 32.094 хектара, на којима се производе различите биљне културе. Пољопривредни произвођачи који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава дужни су у складу са законом да ажурирају своје податке, најкасније до 15. маја текуће године како би могли користити подстицајна средства у тој години.

На основу ових података уочљиво је да значајне површине обрадивог земљишта (7.943 хектара) нису пријављене у АПИФ-у, а исте се обрађују. Пољопривредни произвођачи не пријављују ове површине, односно не врше њихово ажурирање у АПИФ-у због различитих разлога а најчешћи су: нерјешени имовинско-правни односи над земљиштем које користе, (што је један од услова за кориштење подстицајних средстава Министарства), неиспуњавање прописаних критеријума за њихово остваривање, неплаћање обавеза на доприносе за здравствено и пензијско-инвалидско осигурање.

Семберија инфо