ЛОПАРЕ: УВЕЗИВАЊЕ СРПСКОГ НАРОДА ВАЖНО ЗА СРБЕ У ДИЈАСПОРИ :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: УВЕЗИВАЊЕ СРПСКОГ НАРОДА ВАЖНО ЗА СРБЕ У ДИЈАСПОРИ


Начелник општине Лопаре Радо Савић изјавио је Срни да ова локална заједница подржава рад Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије "Корени" чија је мисија увезивање српског народа, што је веома важно, поготово за Србе у дијаспори.

Он је изразио задовољство што је у Лопарама одржана сједница Управног одбора Савеза удружења "Корени", додајући да ово удружење има општински одбор у Лопарама који успјешно води љекар Желимир Нешковић.

Основни закључци сједнице, на којој су анализирани досадашњи рад и планиране активности за наредни период, јесу да ће на Видовдан у Нишу бити обиљежена слава и организован свесрпски сабор који ће трајати четири дана, а Удружење ће покушати да укључи све патриотске и родољубиве снаге од Аустралије до САД и Канаде.

"Корени" ће подржати манифестацију Дани дијаспоре, која ће бити одржана посљедњег викенда у јулу у Лопарама, велики привредни сусрет почетком септембра у Бањалуци и Дане привредне активности српске дијаспоре, који се у организацији привредника Мајевице, одржавају у Цириху.

На сједници је закључено да ће Удружење подржати и Дане српске културе који се организују у Француској.

За генералног секретара Савеза удружења "Корени" изабран је професор музике Петар Гојковић, предсједник Удружења Срба у Паризу, који дуги низ година хармонизује односе у дијаспори, водећи српске школе и доприносећи да млади нараштаји науче матерњи језик, културу и обичаје.

Предсједник Извршног одбора Удружења "Корени" Милан Гутић рекао је Срни да су Лопаре родно мјесто овог удружења, захваљујући људима који су препознали умрежавање матице и дијаспоре, истичући посебно велики допринос начелника Раде Савића и предсједника Удружења Стојана Стевановића.

Сједница је одржана тако што је један број чланова био у Лопарама, а остали су пратили сједницу и укључивали се у њен рад путем видео-конференцијске везе из својих градова у различитим државама.

​Општина Лопаре