СТАБИЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ЛОПАРАМА :: Semberija INFO ::

 

СТАБИЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ЛОПАРАМА


Општински штаб за ванредне ситуације општине Лопаре, је 24.02.2021. године одржао сједницу на којој је констатовано да је епидемиолошка ситуација на подручју општине Лопаре стабилна и под контролом. 

Тренутно је под епидемиолошким надзором 15 лица, од чега је 8 лица позитивно на вирус корона, а 5 на болничком лијечењу. 

На сједници су потврђене и продужене епидемиолошке мјере до 05.03.2021. године, које је донио Републички штаб за ванредне ситуације:

- забрану јавног окупљања у групама од 50 лица, 
- сва приватна окупљања у групама од 10 лица (свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе). 
- ограничење рада угоститељских објеката од 06,00 до 22,00 часа, 
- организовање спортских такмичења без присуства публике, као и предузимање других мјера усмјерених за спречавање појаве и ширења ЦОВИД-19 су продужене и обавезујуће за примјену до 05.03.2021. године,
- препоручује се грађанима да на отвореном простору користе заштитне маске уколико није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра.

Такође, обавезују се грађани да  у затвореном простору носе заштитну маску и придржавају се заштитне мјере физичког растојања од два метра, као и упутстава Института за јавно здравсто Републике Српске, у зависности од дјелатности која се обавља. 

Од 01.03.2021. године, дозвољава се организација музике уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао ЈЗУ „Институт за јавно здравсто Републике Српске“.

И поред стабилније ситуације Општински штаб апелује на све грађане и привредне субјекте са подручја општине Лопаре да се придржавају свих мјера прописаних од стране надлежних органа, у циљу заштите здравља становништва наше Општине и смањења последица пандемије.

Општински штаб апелује на све грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала, приликом уређења имања, обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати. Законом о заштити од пожара забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без предузимања свих неопходних радњи, с циљем спречавања појаве и ширења пожара.

​Општина Лопаре