БИЈЕЉИНА МЕЂУ ЗАГАЂЕНИЈИМ ГРАДОВИМА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА МЕЂУ ЗАГАЂЕНИЈИМ ГРАДОВИМА


Индекс загађења ваздуха у Бијељини је у понедјељак навече износио 527, према мјерењима ПурплеАир, што није никакво изненађење, има ли се у виду чињеница да се у ужем центру града налази котловница Градске топлане, те да је у најужем центру града током зиме активно двадесетак ложишта у стамбено - пословним објектима.

Младен Красавац, директор бијељинске Градске топлане, каже да се градска топлана, због експлозивног ширења града, која је осамдесетих година прошлог вијека изграђена као индустријско постројење  за потребе тадашње Фабрике намјештаја „Столар“,  била на градској периферији, у међувремену је око себе добила бројне новоизграђене стамбене објекте и, практично, нашла се, ни крива, ни дужна, у ширем градском језгру.

„Градска топлана јесте највећи загађивач, али није једини. Пуно је мањих котоловница у граду. Ми имамо систем за пречишћавање лебдећих честица и тај филтер се одржава у исправном стању. С друге стране, велики број приватних стамбених објеката користи угљевички угаљ за ложење који има велику концентрацију сумпора. Тај угаљ је за већину грађана најјефтинији енергент. За озбиљнију реконструкцију топлане и прикључење већег броја потрошача на градску топловодну мрежу неопходно је обезбиједити знатно већа средства. У фази смо ишчекивања прикључења Бијељине на гас, тако да би то могло бити рјешење за смањење аеро загађења у граду“, истиче Красавац.

Семберија инфо