Двојици из Лопара укупно 20 година робије због обљубе дјевојчице :: Semberija INFO ::

 

Двојици из Лопара укупно 20 година робије због обљубе дјевојчице


БАЊАЛУКА - Врховни суд Републике Српске правоснажно је осудио Коју Николића (60) и Спасоја Видаковића (46) из Лопара на 20 година затвора због обљубе малољетне дјевојчице.

Николић је осуђен на десет и по, а Видаковић на девет и по година. Оглашени су кривим за обљубу дјевојчице, која је тада имала 13 година и седам мјесеци, те због упознавања дјетета с порнографијом коју су јој приказивали на мобилним телефонима. Дјела су почињена у октобру 2018. године на двије различите локације.

"Судско вијеће је одбило жалбу одбране као неосновану, док се тужилаштво није ни жалило. У потпуности је потврђена првостепена пресуда коју је изрекао Окружни суд у Бијељини",  рекла је секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић.

Суђење у овом предмету је било затворено за јавност. У првостепеној пресуди се наводило да су оптужени ради задовољења полних нагона искористили стање недовољне душевне развијености жртве, одгојну запуштеност и тешке социјалне и материјалне прилике породице у којој живи, те велику несразмјеру у животној доби. Николић је од жртве старији чак 44 године.

"Након извршене обљубе, жртву су застрашивали и пријетили да ће је убити ако проговорио о томе што јој се десило", наводи се у пресуди.

Кроз какав пакао је жртва прошла свједочи психијатријско вјештачење у којем се наводило да су дјела оптужених оставила посљедице на психичко здравље жртве и њен душевни развој и одгој због преживјеле сексуалне трауме.

Као жртва сексуалног насиља, дјевојчица је издвојена из средине у којој је живела ради заштите, али и одгоја смјештена у сигурну кућу.

Пријетио убиством

У изречену казну Николићу и Видаковићу је урачунато вријеме проведено у притвору од 23. јула 2019. до 1. априла 2020. године. Одлуком Врховног суда РС тада су обојица пуштена на слободу, али је 15. априла та одлука поништена и враћени су иза решетака. Нјихово пуштање на слободу изазвало је оштру реакцију шире друштвене заједнице, а посебно мјештана Лопара. Реговала су и бројна удружења за заштиту жена и дјеце од насиља, као и појединци на друштвеним мрежама што се, између осталог нашло и међу доказима тужилаштва.

Аваз / Независне