Бијељина: Ватрогасци добијају дом вриједан шест милиона марака :: Semberija INFO ::

 

Бијељина: Ватрогасци добијају дом вриједан шест милиона марака


До краја 2019. године у Бијељини ће бити изграђен нови ватрогасни дом, за шта је градска управа обезбиједила шест милиона марака.

За ову инвестицију купљен је плац, површине једног хектара код заобилазнице за Велику Обарску. Новац за изградњу обезбијеђен је у буџету града.

Локација на којој су бијељински ватрогасци већ неколико деценија смјештени, у Мајевичкој улици у центру града, је врло атрактивна па у локалној управи вјерују да ће је убрзо продати.

Некада добровољно ватрогасно друштво, данас Територијална ватрогасна јединица, 133 године ради у истој згради.

У историји Бијељине забиљежено је да је на иницијативу грађана ватрогасно друштво основао 1886. године Француз, који је био комесар при тадашњем бијељинском срезу, а први комадант био је Петар Москва.

Тадашњи добровољци имали су на располагању једну ручну ватрогасну пумпу и цријева за гашење пожара, а године 1890. набављене су двије превозне ватрогасне пумпе и резервоар за воду од 500 литара.

Упоредо са Бијељином развијала се и Ватрогасна јединица. Данас је са ватрогасним возилима различитих намена, заштитном опремом и другим средствима за ефикасно дјеловање, најопремљенија у Српској.

– У протекле три године у опремање ове службе уложено је око три милиона марака. Набављено је 19 различитих ватрогасних возила, али и друга ватрогасна заштитна опрема. Имамо 56 обучених ватрогасаца, 36 у Бијељини и 20 у Јањи, спремних да се ухвате у коштац са било каквом ватреном стихијом – каже Миле Спасојевић, командир Професионалне ватрогасне јединице Бијељина.

Каже да до крају године планирају да до краја године купе и љестве од 32 метра за спасавање од пожара до десетог спрата.

Млађан Васић, који има 36 стажа у ватрогаству, наводи да су храброст, хуманост и пожртвовање особине ватрогасаца.

– Данас је много лакше гасити пожаре него некада. Потребно је знања и физичке спремности али кад се воли, ниједан посао није тежак. Препоручио бих младим људима да се баве овим позивом – каже Васић.

Територијална ватрогасна јединици у Бијељини у просјеку има 300 интервенција годишње.

Само у прошлој години забиљежено је 480 интервенција, што је рекорд у историји семберског ватрогаства.

Људски немар, електричне инсталације, неисправни димњаци, удари грома, били су најчешћи узроци пожара.

Повећава се и број пожара на отвореном, нарочито у сезони пољопривредних радова.

Извор: Инфо Бијељина/Српска инфо