Цацановић: Бићемо окосница привредног развоја Бијељине :: Semberija INFO ::

 

Цацановић: Бићемо окосница привредног развоја Бијељине


Акционарско друштво ,,Град'' обезбиједило је кредитна средства у износу од  950.000 КМ која ће употријебити за инвестиције на простору Агротржног центра – на Кванташкој пијаци, Сточној пијаци, у Вишенамјенској хали и Сајамско-спортској хали, рекао је за портал Семберија инфо директор овог друштва Славиша Цацановић.
 
Он је навео да је кредитно задужење одобрила Влада Републике Српске и да је ријеч о инвестиционом кредиту на период од 10 година, са грејс периодом од двије године.
 
,,Ми смо већ учинили одређене кораке који се односе на расписивање поступака за избор најбољег понуђача за два пројекта. Избор ће почети почетком априла, а један пројекат се тиче асфалтирања неасфалтираног дијела Кванташке пијаце, површине 7.500 метара квадратних и измјене постојећег система гријања и хлађења у Вишенамјенској хали, а други реализације затворених продајних мјеста на Кванташкој пијаци. Ријеч је о износима од 250.000 и 200.000 КМ'', истакао је Цацановић.
 
Он је нагласио да су се корисници простора на Кванташкој пијаци с правом жалили на одређене проблеме, као што су блато и вода у јесен, веома ниске температуре у зиму, те незаштићеност од превисоке температуре у љетном периоду, али да ће предстојећим пројектима бити испоштовани сви њихови захтјеви.
 
,,Након асфалтирања новог простора на Кванташкој пијаци, моћи ћемо правилно да обиљежимо мјеста на која ће се смјестити произвођачи. Затим, новина је да ћемо им ове године понудити могућност мјесечног закупа, по симболичној цијени. Све то чинимо како бисмо увели ред на овој пијаци. Осим тога, направићемо спој са кишном канализацијом, а поставићемо и дрворед како би корисници у љетном периоду могли да се заштите од сунца'', додао је Цацановић.
 
Када је ријеч о Вишенамјенској хали у којој се налази бувљак, директор АД ,,Град'' каже да предузеће на годишњем нивоу највише новца обезбиједи управо од ове и хале Кванташке пијаце.
 
,,Ми живимо од хале бувљака и морам истаћи да је у њу веома мало улагано откако је постављена. Кванташка пијаца нам доноси годишњу зараду од 700.000 КМ, а Вишенамјенска хала 600.000 КМ, тако да, уз остале активности, успијевамо да привриједимо око 1.500.000 КМ. Морамо да брендирамо тај простор, да га уредимо и споља, и изнутра, да униформишемо продајна мјеста. Почећемо са промјеном система гријања и хлађења јер се та хала тренутно грије на течни нафтни гас, и тако ћемо рапидно смањити трошкове. Закупци, којих на бувљаку има 200, морају да добију боље услове, а важно је истаћи да нећемо повећати цијену закупа'', рекао је Цацановић.
 
Он је навео да АД ,,Град'' организује и значајне манифестације за град Бијељину, као што су традиционални Пантелински вашар, Митровдански вашар, те Међународни пољопривредни сајам ,,Интерагро''.
 
,,Агротржни центар располаже са 40 хектара земљишта, од којих ми користимо само 15. То значи да овдје постоји додатни потенцијал и да би АД 'Град' требало да буде носилац привредног развоја у будућности. У претпрошлој и прошлој години забиљежили смо позитивно пословање и мислим да ћемо још релаксираније улазити у нове инвестиције наредних година'', истакао је Цацановић.
 
Директор АД ,,Град'' додао је да Бијељина, најављеном изградњом ауто-пута који ће пролазити кроз Семберију, постаје све занимљивија појединцима и компанијама из региона, што би требало да искористе и пољопривредни произвођачи који послују на Кванташкој пијаци.

Семберија инфо