Удружење родитеља са четверо и више дјеце „Подмладак“ Лопаре: Дјеца су највеће благо :: Semberija INFO ::

 

Удружење родитеља са четверо и више дјеце „Подмладак“ Лопаре: Дјеца су највеће благо


Прије  десет година у Лопарама, једној од најсиромашнијих општина у РС, формирано је Удружење родитеља са четверо и више дјеце „ Подмладак“.

У ово удружење тренутно је укључена  шездесет и једна породица са подручја Лопара које имају четверо и више дјеце. Једна породица има  седмеро дјеце. За половину ових породица неопходно је обезбиједити неки вид помоћи.
 Миле Перић (52), предсједник овог удружења за портал Семберија инфо каже да и он има четверо дјеце, три сина и једну кћерку, старости од 3,5 до 17 година.

„ Основни циљ постојања овог удружења је организовано пружање помоћи породицама са четверо и више дјеце. На овај начин покушавамо допријети до институција и појединаца који могу помоћи овим породицама, како би лакше организовале свој живот и отхраниле дјецу. То може бити помоћ, у смислу обезбјеђења пластеника, куповине краве, садница воћа и јагода, изградње и реновирања купатила у кућама. На тај начин може се олакшати живот таквим породицама. Бесплатне уџбенике добијају дјеца узраста до петог разреда, углавном одлични ученици. И начелник општине Лопаре Радо Савић, односно локална управа, имају разумијевања за вишечлане породице. Помаже и дијаспора посредством општине. За дјецу из ових породица је организован бесплатан превоз. Од прошле године на снази је општинска одлука да породица за свако малољетно дијете добија по 100 КМ, што важи за породице које имају троје и више дјеце“, каже Перић.

Миле Перић каже да су, без обзира на материјалну оскудицу, породице са четверо и више дјеце у сваком смислу „најбогатије“ породице, јер су дјеца највеће богатство.

„ Вишечлане породице вишеструко више троше хране, одјеће и обуће и од тога друштво има корист. Данас се ПДВ плаћа и на дјечију храну, опрему за бебе. Велика је разлика у потрошњи, уколико неко живи сам, неожењен или неудат, и када имате породицу са четверо и више дјеце“.
 
И јабука се дијели

Говорећи о својој породици и својој дјеци, Миле Перић каже да породице на сеоском подручју имају друкчије потребе у односу на градске породице.

„Навикли смо да једну јабуку дијелимо на шест дијелова. Најмлађем дјетету дамо највише. Родитељи се одричу неког залогаја, да би то дали дјетету. Заједнички се користи и гардероба, одјећа и обућа. Солидарност је у таквим породицама више изражена“, каже Миле Перић.


Семберија инфо