Четрдесет медицинара у Бијељини примило руску вакцину :: Semberija INFO ::

 

Четрдесет медицинара у Бијељини примило руску вакцину


У ЈЗУ "Свети врачеви" у Бијељини данас је почела дуго очекивана вакцинација против корона вируса. Након Универзитетско-клиничког центра у Бања Луци, бијељинска болница је друго мјесто у Републици Српској на којем је започета борба против вируса који је претходне године паралисао свијет.

Министарство здравља у Влади РС и Институт за јавно здравље обезбиједили су у почетном циклусу вакцинације 40 доза вакцине Спутњик В.



Менаџмент ЈЗУ "Свети врачеви" је одлучио да приоритет вакцинације имају запосленици бијељинске ковид болнице (љекари, медицинске сестре, техничко особље...) уз најаву нових количина вакцине која ће бити доступна осталим здравственим радницима и грађанима.

Др. Александра Сашка Радојичић је прва која је данас примила вакцину. 

- Дошао је дан који смо дуго чекали. Вакцина против корона вируса ће заштитити људе, у првом реду спречавајући појаву тешких, комплицираних клиничких случајева којих је било много претходних мјесеци. Вакцина Спутњик В је векторска вакцина која има, нашем организму познати носач. Даје се двократно. Друга вакцина, односно ревакцинација слиједи за 21 дан. Такође, ова вакцина ће, за сада бити доступна искључиво старијима од 18 година," истакла је др. Радојичић.

Директор ЈЗУ "Свети врачеви" др. Златко Максимовић је искористио прилику да упозна јавност са тренутним стањем у ковид одјељењу бијељинске болнице.

- Закључно са данашњим даном у ковид болници имамо 38 пацијената од којих је 9 витално угрожено. Четири пацијента су на респираторима," рекао је др. Максимовић.

Семберија инфо - И. Гутић