Градска борачка организација и бијељинска Градска управа: Обиљежен Дан бораца Републике Српске и Дан борачке организације РС :: Semberija INFO ::

 

Градска борачка организација и бијељинска Градска управа: Обиљежен Дан бораца Републике Српске и Дан борачке организације РС


Борачка организација Града Бијељина данас је, на Светог Трифуна, 14. фебруара, у сарадњи са Градском управом Града Бијељина организовала обиљежавање Дана бораца Републике Српске и Дана Борачке организације Републике Српске. 

Обиљежавање ових значајних датума организовано је код  средишњег споменика борцима погинулим у Одбрамбено-ослободилачком рату на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића, гдје су положени вијенци и цвијеће.



Присутне је у име Градске борачке организације поздравио Радан Остојић, секретар ове органицације, наглашавајући да је овај скуп првенствено организован у част погинулих бораца, оних који су своје дијелове тијела изгубили бранећи Отаџбину, као и свих бораца који су одбранили свој народ и своју територију.

- На данашњи дан 1804. године у Орашцу је српски народ донио одлуку о подизању Првог српског устанка. Идеје и начела која су тада донијета биле су водиља у борби српског народа  у даљој историји и стварању модерне српске државе. И ми смо вођеним тим начелима, од 92. до 1995. године, први пут у историји успјели да створимо Српску Републику западно од ријеке Дрине. У нашој борби 21000  наших најбољих синова дала је своје животе, стварајући Републику Српску. Након рата било je 41000 ратних војних инвалида, а више од 200000 бораца учествовало је у стварању Републике Српске и РС је гарант опстанка српског народа на овим просторима,'' подсјетио је Остојић.



Миодраг Стевановић, предсједник Скупштине Градске борачке организације, је нагласио да су погинули борци ,,најважнији људи у протеклом Отаџбинском рату'' и да их никада не смијемо заборавити.

- Радници, сељаци, поучени историјом, поготово оном из Другог свјетског рата и дешавањима у Независној Држави Хрватској, знали су да морају бранити свој народ, своје породице и обезбиједити им услове гдје ће моћи да живе као своји на своме. Хвала Богу и данас смо ту да уживамо у благодетима слободе, у нашем граду Бијељина који показује да смо се имали за шта борити,'' прецизирао је Модраг Стевановић.

Нажалост, рекао је Стевановић, има значајан број бораца који лоше живе. Сви учесници рата очекују више поштовања према њима и њиховој жртви. Да се мало води бриге о борачким категоријама потврда је, како тврди Стевановић, што ни у вријеме пандемије корона ништа није помогнуто борцима и њиховим породица, чак нису била ни нека једнократна давања која би, бар мало, олакшала њихов живот.

Да је Градска управа, колико год је могла, водила рачуна о овим категоријама потврдио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и обећао да ће Градска управа учинити све да више помогне овој категорији становништва.

- Ми имамо дужност и обавезу да и на локалном, и републичком нивоу радимо на побољшању статуса демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца. Када су они гинули патриотизам је био бранити РС, а данас је патриотизам побољшање статуса бораца и чување успомена и традиције на оно што су они учинили. Чувајући нашу РС, ми морамо младим нараштајима да преносимо сву ову традицију, а они треба да чувају РС као трајну и уставно непромјенљиву категорију,'' поручио је први човјек Града Бијељина.
                                                     
​Семберија инфо - В. Зеленовић