ВРТИЋАНЦИ ОБИЉЕЖИЛИ ДАН ВОДА :: Semberija INFO ::

 

ВРТИЋАНЦИ ОБИЉЕЖИЛИ ДАН ВОДА


Међународни дан вода, који се већ 27 година обиљежава широм свијета, обиљежили су и малишани Дјечијег вртића ,,Чика Јова Змај“. Тог дана су им у посјету дошли представници градског предузећа ,,Водовод и канализација“ и донијели пригодне поклоне. Како су истакли у вртићу, активности везане уз воду проводе се од дјететовог првог доласка у ову предшколску васпитно-образовну установу, па све до поласка у школу. Већ код прања руку дјецу уче да кад оперу руке затворе славину, а приликом прања зуба подстиче их се да се користе чашом, како вода не би текла непотребно.

-Чувајте воду, она је наше највеће богатство, поручили су представници предузећа ,,Водовод и канализација“ који су, након уручивања дидактиког материјала, организовали презентацију о значају воде. Најмлађе суграђане су на занимљив и њима разумљив начин учили како вода долази до наших домова и шта су то отпадне воде.  
-Наш мото је ,,Вода је живот“, те у складу са тим и дјелујемо. У активностима везаним за воду не заборављамо наше најмлађе суграђане којима покушавамо развијати еколошку свијест како би имали осјећај за средину у којој живе, прије свега о значају воде, поготово воде за пиће, истакао је сарадник за односе са јавношћу А.Д. ,,Водовод и канализација“ Стојан Кнежевић, додавши да је дружење са малишанима увијек једна права позорница дјечије маште. 



Кнежевић је овом приликом рекао да предузеће ,,Водовод и канализација“ на овогодишњи Дан вода приводи крају прву годину реализације пројекта под називом, “Вода је живот“, у чијем склопу су наставили учвршћивање веза са корисницима њихових услуга и развијање свијести о значају воде за пиће, о значају квалитета воде за пиће и његовог одржавања на веома високом нивоу, а којим се тренутно могу похвалити, као и важности рециклирања отпадних вода, јер, како каже,  непречишћена отпадна вода завршава у природи и на тај начин угрожава животну средину и опстанак биљних и животињских врста, док се прерађене отпадне воде могу поново користити у различите сврхе и тиме се штедити драгоцјена вода за пиће.

У вртићу ,,Чика Јова Змај“ захвални су на овој посјети и поклонима који су стигли из бијељинског водовода. Госте су дочекали наоружани знањем о води.

-С малишанима проводимо активности чији су циљеви освјештавање о улози воде у свакодневном животу људи, као и о важности тедње и спречавања загађивања. Оваквим активностима важно нам је подстицати еколошку свијест и позитиван однос према околини код дјеце, истраживачким активностима стварати искуства о узрочно-последичним везама у природи, те омогућити дјеци активности у којима нешто уочавају, претпостављају, процјењују и сами проналазе рјешења, истиче директор Дјечијег вртића ,,Чика Јова Змај“ Славиша Вујановић који истиче да у овој установи велику пажњу поклањају еколошким темама, а поред обиљежавања Дана вода издваја и дугогодишње учешће у еколошкој акцији ,,Април- мјесец чистиоће“.

Семберија инфо