ВОДОСТАЈ ДРИНЕ У ПОРАСТУ: УГРОЖЕНА ВИКЕНД НАСЕЉА :: Semberija INFO ::

 

ВОДОСТАЈ ДРИНЕ У ПОРАСТУ: УГРОЖЕНА ВИКЕНД НАСЕЉА


Проток Дрине у петак ујутро на мјерној станици Радаљ износио је 1.867 м3 у секунди, што је било додатно упозорење за бијељинску Цивилну заштиту, чији припадници на терену константно прате стање водостаја.
 


Дрина се излила у приобалном подручју мјесних заједница Јања и Амајлије и излила се по двориштима у викенд – насељима.



Фикрет Кремић, мјештанин Јање, каже да је насеље  безбједно, што се тиче опасности од поплава, јер су у међувремену извршени велики регулациони радови у кориту ријеке Јање.

“Сада код људи нема страха. Насеље је безбједно. Раније је након сваке јаче кише већи дио насеља био поплављен. Тренутно је у прекиду саобраћај у Лешничкој улици која води до еко – кампа. Вјерујем да водостај неће више расти”, каже Кремић.



У Еко – кампу у Амајлијама водостај Дрине изузетно висок. Обала утврда, која је изграђена прије непуну годину дана, оправдала је своје постојање. Миодраг Ђорић, власник викендице, каже да Дрина одавно  није оволико нарасла.
“Раније је Дрина опасно пријетила, откидала је велике количине земљишта. Сада је викенд – насеље безбједно.

Понегдје је вода ушла у дворишта”, каже Ђорић.



Павле Јовић, мјештанин Амајлија, каже да ћуд ријеке Дрине нико никада није одгонетнуо.

“Кога змија уједе, плаши се и гуштера. Када Дрина нарасте на 2.000 м3 у секунди, пријети опасност од плављења једног дијела викенд насеља. За сада нема опасности. Дрину стално морамо пратити. Ми смо у поплавама из 2010. и 2014. године претрпјели велике штете. Због тога сада строго водимо рачуна о висини водостаја Дрине. Стрепимо од нових поплава. Посљедице од поплава дуго се санирају, а богами, одражава се и на наше здравље”, каже Јовић.



И водостај Саве је у порасту, те тренутно износи око + 911 цм, а када достигне коту од +970 цм на водомјерној станици Јамена услиједиће проглашавање редовне одбране од поплава.



Семберија инфо