БИЈЕЉИНА БЕЗ УСВОЈЕНОГ БУЏЕТА ЗА ТЕКУЋУ ГОДИНУ! :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА БЕЗ УСВОЈЕНОГ БУЏЕТА ЗА ТЕКУЋУ ГОДИНУ!


Град Бијељина је у 2021. годину ушла без буџета, иако је законски рок за усвајање тог стратешког документа истекао половином децембра прошле године. Према Закону о буџетском систему РС, „локалне заједнице биле су дужне да до 15. децембра прошле године усвоје буџет, јер ако се не усвоји буџет у текућој години за наредну, 1. јануара ступа на снагу привремено финансирање, које може да траје до 30. јуна текуће године, а након истека тог рока поступа се у складу са Законом о локалној самоуправи“, тумачење је министарства финансија РС.
 
Како функционише Град Бијељина?

С обзиром да је у Бијељини на снази привремно финансирање, појашњење како то тренутно функционише, питали смо Гордану Петровић из Одјељења за финансије Града Бијељина.

- Град Бијељина, због околности везаних за провођење изборног процеса и сложене епидемиолошке ситуације, није окончао процедуру усвајања Одлуке о буџету за 2021. годину, до краја претходне, 2020. године. С обзиром на ту чињеницу, а у складу са чланом 38. став 3 Закона о буџетском систему РС (Службени гласник Републике“, број 121/12, 52/14, 105/15 и 15/16, од 1. јнуара 20121. године, ступило је на снагу привремено финансирање првог квартала текуће године у висини једне четвртине буџета усвојеног за претходну фискалну годину. Квартални план распореда средстава за 2020. годину се налази у Одлуци буџета Града Бијељина за 2020. годину и објављен је у Службеном гласнику Града Бијељина број 23/19“, појашњава Петровићева и наглашава да Град Бијељина улаже максималне напоре да се редовно измирују обавезе и да се проблеми у том домену сведу на најмању могућу мјеру, односно да се обезбиједи нормално функционисање Градске управе.
 
До ког периода може да траје привремено финансирање?

-Привремено финансирање, по Закону о буџетском систему РС, може да траје до 30. јуна текуће године, а уколико буџет не буде усвојен до тог датума, Град Бијељина неће моћи да користи средства са трансакционих рачуна, све до усвајања овог стратешког документа Града Бијељина“, нагласила је Гордана Петровић.

Семберија инфо