БРЧКО: ЗАЈЕДНИЧКА ОДРИЦАЊА У БУЏЕТУ ДАНАС ЗНАЧЕ ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОСПЕРИТЕТ НАКОН ПАНДЕМИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

БРЧКО: ЗАЈЕДНИЧКА ОДРИЦАЊА У БУЏЕТУ ДАНАС ЗНАЧЕ ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОСПЕРИТЕТ НАКОН ПАНДЕМИЈЕ


Супервизор за Брчко дистрикт, Мајкл Сценлан, поздравља дискусију међу политичким руководством и посланицима Скупштине Брчко дистрикта о мораторију на нова запошљавања у јавном сектору све док се не успостави транспарентнији поступак запошљавања.
 
„Добар и транспарентан поступак је ситуација у којој сви добијају. Са таквим поступком, грађани могу бити сигурни да су добили најбоље људе за пружање јавних услуга, док јавни службеници не морају више долазити у позицију да им се квалификације оспоравају јер су већ прошли одговарајуће провјере кроз отворен, поштен и транспарентан процес. Транспарентност јача повјерење у квалитет јавних услуга, нешто што грађани Дистрикта заслужују и што истовремено шаље сигнал инвеститорима да је Брчко добро мјесто за пословање“, нагласио је супервизор.
 
Док је пандемија ковида-19 још увијек у јеку, власти требају остати фокусиране на одржавање јавног здравства и ублажавање економских посљедица, док истовремено раде на томе да Брчко боље позиционирају за убрзан раст радних мјеста у приватном сектору чим пандемија заврши. Свака марка у буџету Дистрикта мора се паметно распоредити кроз ову призму, при чему је јучерашњи нацрт буџета, на ком се још ради, корак ка том циљу.
 
„Превладавање тренутних изазова и провођење реформи које су Брчком неопходне за бољу будућност захтијеват ће заједничка одрицања и солидарност. Само заједно, заједница ће се опоравити од пандемије и уживати у колективним предностима новог реформског тренда“, додао је супервизор.
 
У том контексту, супервизор поздравља опредјељење Скупштине дистрикта да законе усваја само кроз редовну процедуру, с довољно времена за расправу и ревизију. Хитни поступак треба оставити само за ријетке ванредне ситуације.
 
Такође, ресурсе Брчког не смију црпити они који немају пребивалиште у Дистрикту, а контрола пребивалишта проведена у посљедњим мјесецима 2020. требала би послужити за идентифицирање и уклањање из система оних који незаконито примају социјалну помоћ или друге бенефиције у Брчком.
 
У наредне двије седмице супервизор ће се састати са шефовима клубова заступника и представницима националних мањина у Скупштини Брчко дистрикта. Прва серија састанака одржана је у четвртак и петак, када се састао са шефовима клубова СП-а, ХДЗ-а БиХ, Уједињене Српске, СБиХ, СДА, ПДП-а и СНСД-ДЕМОС-а. Први одржани састанак у четвртак био је са градоначелником, замјеником градоначелника, предсједником и замјеником предсједника Скупштине.