БИЈЕЉИНА: СВЈЕТСКИ ДАН ИЗБОРА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: СВЈЕТСКИ ДАН ИЗБОРА


Градска изборна комисија Града Бијељина уприличила је данас конференцију за медије поводом обиљежавања Свјетског дана избора.

Свјетски стручњаци из области изборних прописа и процедура одржали су у Мађарској 2005. године Конференцију свјетских изборних службеника. Конференција је окончана важном поруком о неопходности јачања демократских процеса широм свијета. Због важности поруке, учесници Конференције су иницирали обиљежавање Свјетског дана избора. Од тада се, на иницијативу Удружења изборних званичника Европе (АЦЕЕЕО) Свјетски дан избора се обиљежава сваког првог четвртка у фебруару. Манифестације обиљежавања Свјетског дана избора фокусирају се на тематске области којима се промовише важност демократских избора као камена темељца демократије и демократске културе.



Предсједница Градске изборне комисије Града Бијељина др. Дијана Савић Божић је скренула пажњу на важност избора као и на озбиљност са којим се Градска изборна комисија Града Бијељине ухватила у коштац за изазовом организације Избора 2020. ГИК је једина у БиХ организовала тим за праћење епидемиолоске ситуације на дан избора на чијем је челу био др Златко Максимовић. 

- Учесници избора 2020. су показали завидан ниво међусобног уважавања и толеранције, што често није био случај током претходних изборних циклуса. Жељела бих да подсјетим све изабране представнике власти да они нису изабрани да би владали него да буду у служби оних који су на дан избора искористили своје основно грађанско право," истакла је Савић Божић.

Градоначелник Гр?B0да Бијељина госп. Љубиша Петровић се осврнуо на важност института демократских избора као извора легитимитета власти као и актуелним схватањима која се тичу ових питања. 



- Да ли функције на које смо изабрани доживљавамо као плијен или као прилику да дамо све од себе?" упитао је Градоначелник.

Предсједник градске Скупштине госп. Александар Ђурђевић је истакао да је сваки изборни циклус уједно и прилика да се исправе и уклоне уочене аномалије претходних изборних циклуса.



- Са тог аспекта, желио бих похвалити рад Градске изборне комисије Града Бијељина чији су чланови у изузетно тешким околностима успјели организовати изборни циклус без икаквих недостатака," рекао је Ђурђевић.

Делегат Скупштина Града Бијељина госп. Славиша Марковић види могућности побољшања изборних процеса кроз промјене Изборног закона БиХ којима би се, у складу са праксом земаља из окружења, из непосредног изборног процеса елиминисале све могућности злоупотребе истог.

Златан Лазаревић, одборник Градске скупштине види могућности поправљања изборног процеса у дијелу који се тиче унутарстраначког гласања и бројања гласова. 

- Велики број фиктивних политичких субјеката на изборним листама је још један проблем који бисмо у наредним изборним циклусима морали рјешити," закључио је Лазаревић.

​Семберија инфо - И. Гутић