ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ПЕТРУ ПЕРИ БОБАРУ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ПЕТРУ ПЕРИ БОБАРУ


Комеморативни скуп посвећен Петру  Пери Бобару, човјеку који је свој радни вијек посветио друштвено-политичкој и културно-просветној дјелатности, који је преминуо 17. марта у 93. години живота, одржан је у великој сали Скупштине града Бијељине. Комеморацији су, уз чланове породице, присуствовале његове колеге и пријатељи.

Сахрана је одржана 19. марта на мјесном гробљу у Батру.



Петар Перо Бобар рођен је 9. јула 1926. године у Батру. Основну школу завршио је у Јоховцу, нижу реалну гимназију у Бијељини, Учитељску школу у Мостару, Вишу педагошку школу у Сарајеву, те Високу индустријску педагошку школу у Ријеци.Током радног вијека радио је као учитељ, наставник и професор у основним и средњим школама у Забрђу, Угљевику, Бијељини и Београду. У Угљевику је радио као шеф Одсјека за просвјету и културу општине Угљевик, а потом и као директор ОШ ,,Вељко Лукић Курјак“.

Од 1968. до 1979. године био је управник Народне библиотеке ,,Филип Вишњић“, а након тога директор Економске и угоститељске школе, те директор Средњошколског центра до одласка у пензију. У периоду од 1965- 1969. године био је народни посланик Културно-просвјетног вијећа Скупштине БиХ. За свој рад професор Перо Бобар је добио низ друштвених прознања и награда међу којима издвајамо Орден рада са сребрним зрацима, Орден братства и јединства, Повељу самоуправљања Републичког комитета за образовање, науку и културу БиХ.
 
Посљедњих неколико година свога живота посветио је истраживању документарно-историјске и архивске грађе о поријеклу породица Бобар у Батру и Бобар Селу и објављивању цјеловитог родослова породица Бобар у периоду од 1750- 2000. године.  

О Бобару као човјеку, раднику, руководиоцу и колеги, бираним ријечима говорили су Жељко Бобар, који се присутнима обратио у име породице и СУБНОР-а, директор Народне библиотеке ,,Филип Вишњић“ Јован Цвјетковић, професор математике у Економској школи Миодраг Тодоровић, те академик Борислав Станковић који је био кум и пријатељ Пере Бобара 65 година. Нагласили су да сви који су познавали Перу Бобара о њему имају само ријечи хвале.