Народна библиотека “Филип Вишњић” Бијељина” Бијељина: Завичајни фонд освјетљава историју завичаја :: Semberija INFO ::

 

Народна библиотека “Филип Вишњић” Бијељина” Бијељина: Завичајни фонд освјетљава историју завичаја


У Народној библиотеци “ Филип Вишњић” у Бијељини, основаној давне 1932. године, од јануара 2010. године реализује се пројекат “Дигитализација завичајног фонда, старе И ријетке књиге”. До сада је дигитализовано 150 књига,17 плаката, три фотографије, три писма и 104 разгледнице. Рад на дигитализацији завичајне грађе и рад на електронском каталогу ову библиотеку је уврстио у ред савремених библиотека, каже Валентина Живић, која од почетка ради на дигитализацији завичајног фонда.

У електронском каталогу су обрађене све монографске публикације и завичајне збирке. Тренутно радимо на обради саставних дијелова, континуираних извора и некњижене грађе. Повезали смо све дигиталне објекте из дигиталне библиотеке са електронским  каталогом, што је омогућило да се скрати пут доласка до жељене информације. Заничајна збирка је систематски прикупљена, обрађена и као засебна вриједност организована колекција унутар библиотеке која представља грађу за историју развоја материјалне и духовне културе града Бијељина и њене околине. Завичајни фонд освјетљава историју завичаја, његову друштвену структуру, умјетничко стваралаштво, животни пут и креативни досег значајних појединаца, те друге специфичности културно – историјског наслијеђа”.

Валентина Живић каже да у састав фонда Завичајне збирке улазе монографске публикације, серијске публикације, као што су часописи, новине, билтени, годишњаци, полупубликације, а то су дисертације, магистарски радови, репродукције, фотографије, плакати, књиге, чији су аутори поријеклом или животом везани за ову територију, периодика, некњижени библиотечки материјал и други садржаји.

Семберија инфо