Бијељина Изведена прва операција урођене фистуле врата код дјетета :: Semberija INFO ::

 

Бијељина Изведена прва операција урођене фистуле врата код дјетета


У Болници ,,Свети врачеви“ у Бијељини успјешно је изведена прва операција урођене фистуле врата код деветогодишњег дјетета. Операцију је урадио директор Института за здравствену заштиту мајке и дјетета у Београду, специјалиста дјечије хирургије доцент др Радоје Симић, који је похвалио организованост бијељинске болнице и стручност љекара ове медицинске установе.

,,Кад дођете у овакву болницу онда  пожелите и да радите. Данас смо оперисали дијете са урођеном аномалијом на врату. Ради се о безазленом отвору на кожи врата, које дијете има од рођења, али тај отвор се наставља каналом који иде од доњег дијела врата до крајника и пролази поред важних крвних судова за главу, жиле куцавице, и пролази поред нерава важних за доњи дио тијела, односно за врат, срце, плућа и цријева. То захтијева од хирурга  и цијеле екипе да прецизном техником се комплетно уклони тај канал, како не би долазило до инфекције или да се сутра можда не би проширило у злоћудни тумор“,  појашњава др Симић нагласивши да је операција протекла у најбољем реду.

Приликом операције др Симићу су асистирали бијељински дјечији хирург Микајло Лазић и др Бранка Дакић, која је на специјализацији у Београду на Институту за мајку и дијете.

,, Професор Радоје Симић је трећи пут у нашој болници и срећан сам што своје искуство и знање преноси на мене и моје колеге. Након успјешно обављене операције  урођене фистуле врата, тзв. другог шкргног лука, професор Симић је одржао предавање ,,Урођене бронхијалне аномалије“, а та тема је заправо била операција коју је радио“, рекао је Лазић .

Иначе, како је најавио доцент др Радоје Симић, следеће дијете са оваквом аномалијом ће оперисати др Лазић, а он ће му асистирати.

Директор Болнице ,,Свети врачеви“ Златко Максимовић најављује  да ће ове године највише улагати у знање.

,,Са професором Симићем  смо договорили дугорочну сарадњу, јер улагање у знање је инвестиција која се увијек исплати“, каже Максимовић.


Семберија инфо