ГРАДОНАЧЕЛНИК ПЕТРОВИЋ НАЈАВИО ТУЖБЕ :: Semberija INFO ::

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПЕТРОВИЋ НАЈАВИО ТУЖБЕ


Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић одржао је данас прес-конференцију поводом актуелних догађаја на конститутивној сједници Скупштине Града.

Градоначелник је изјавио да је актуелна скупштинска већина, на сједници одржаној 25. јануара, прекршила Закон о локалној управи и самоуправи, Пословник о раду и Статут Града Бијељине. Такође, најавио је и тужбе против оних који су прекршили закон.

Петровић је додао да су именовања вршиоца дужности градских одјељења у супротности са свим начелима демократије, те доказ да никакав компромис не постоји.

„Желио сам да стручни, савјесни и одговорни људи буду на тим функцијама, али нисам наишао на разумијевање скупштинске већине. Од десет приједлога само је један прихваћен. То је класична опструкција мог рада. Легитимно је да одбију моје приједлоге, али  се мимо законских процедура не смију доносити  такве одлуке“, рекао је Петровић.

Савјетник градоначелника за правна питања Миодраг Бешлић појаснио је да Закон о локалној управи и самоуправи  јасно каже да је надлежност градоначелника да предлаже именовање, или разрјешење начелника одјељења или службе, те да Скупштина бира нове у року од 90 дана.



Бешлић је образложио да ће, након што стручна служба Скупштине града уради рјешења о именовању вршиоца дужности начелника, поступити  у складу са законским поцедурама. Први корак биће подношење девет тужби за покретање управног спора Окружном суду у Бијељини које могу да поднесу градоначелник и друга лица, укључујући одборнике који су присуствовали сједници и нису подржали именовања.

Он оцјењује да образложење скупштинске Комисије за избор и именовање, која је без сагласности градоначелника именовала вршиоце дужности начелника градских одјељења није у складу са законом.

Семберија инфо - Љ. Божић