Слободан Ћурчић преузима и бијељински „Напредак“ :: Semberija INFO ::

 

Слободан Ћурчић преузима и бијељински „Напредак“


Слободан Ћурчић, власник „Слобопрома“, након уласка у власништво „Бање Врућице“ у Теслићу, а преко ње и у хотел „Бистрица“ на Јахорини, спреман је да преузме и предузеће „Напредак“ из Бијељине. 
 
„Напредак“ је предузеће регистровано за трговину на мало и изнајмљивање и управљање некретнинама. 
 
Основни капитал фирме „Напредак“ износи 2,5 милиона марака, а Ћурчић је тренутно власник 25,84 одсто од укупног броја акција. 
 
Како би преузео то акционарско друштво, са њим заједнички дјелује још пет акционара, Душан Лазаревић који има 25,08 одсто акција, Милош Ћурчић са 15,94 одсто акција и Милорад Тукић који посједује 13,40 одсто акција у акционарском друштву „Напредак“. Ту су и Станислава Иљић Перек са 6,88 одсто акција и фирма ,,ЛД“ Бијељина са 4,78 одсто акција.
 
Ћурчић заједно са набројаним акционарима посједује 91,95 одсто акција у „Напретку“ и нуди свим акционарима откуп акција.
 
„Понудилац се обавезује да ће купити сваку акцију која даје право гласа у Скупштини емитента. За сваку акцију Понудилац се обавезује да ће платити износ од 1,44 КМ. Понудилац се обавезује да ће платити цијену наведену у овој понуди за све депоноване акције у року од 10 дана од дана истека рока важења понуде“, наведено је у Понуди за преузимање.
 
Ћурчић је за потребе куповине акција обезбиједио 289.905 КМ као депозит са посебном намјеном за плаћање депонованих акција у поступку преузимања. 
 
Иако у понуди учествује шест акционара заједно, депоноване акције у поступку преузимања дијелиће се само између Ћурчића и Лазаревића, у омјеру пола-пола.
 
Како предузеће успјешно послује, остварује профит и дијели дивиденду, Ћуричић је навео да му је циљ и намјера „даље укрупњавање власништва уз задржавање постојеће дјелатности емитента, те повећање износа дивиденде кроз остваривање управљачке функције, обезбјеђивање стабиланог и дугорочаног раста прихода и профита“.
 
„Понудилац нема намјеру мијењати основну дјелатност и сједиште друштва, а број запослених ће се увећавати зависно од обима пословања!“, наведемо је у понуди.
 
Рок важења понуде за преузимање је 30 дана, рачунајући од данас, а акционар који жели да прихвати понуду дужан је да акције депонује код депозитара.
 
„Слобопром“

Ћурчић је власник компаније „Слобопром“ која је основана у Лончарима 1990. године и један је од трговачких лидера у областима велепродаје и малопродаје бијеле технике и пећи на чврсто гориво. Заступник је познатих брендова, бави се и малопродајом текстила и обуће кроз модне линије „Бата“, „Навигаре“ и „Том Таилор“.
 
У области грађевине бави се изградњом и реконструкцијом објеката, а у власништву „Слобопрома“ су и тржни центари „Емпориум“ у Бањалуци и Бијељини, Робна кућа Модрича, „Слобопром'с“ Брчко. У саставу фирме послују и хотели „Јелена“ у Бањалуци и Брчком, те „Руски дом“ на Јахорини.
 
„Слобопром“ је у посљедње двије године купио четвртину акција „Бање Врућице“ у Теслићу, која је затим купила хотел „Бистрицу“ на Јахорини.
 
Извор: capital.ba