КОНСТИТУИСАНА СКУПШТИНА ГРАДА БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

КОНСТИТУИСАНА СКУПШТИНА ГРАДА БИЈЕЉИНА


На конститутивној сједници новог сазива Скупштине Града Бијељина, изабрано је  ново руководство Скупштине: предсједник, Александар Ђурђевић (СНСД), потпредсједници, Мустафа Градашчевић (СДА) и Миленко Митровић (Покрет за Семберију) и в.д. секретара Скупштине, Дејан Благојевић (СДСС-Мићо Мићић).

Након избора радног предсједништва и полагања заклетве, именована је Комисија за избор и именовање састављена од седам одборника, пет из редова скупштинске већине и два из редова опозиције. Конститутивној сједници, предсједавала је најстарији одборник новог сазива Анка Тодоровић (СДС), којој је ово пети одборнички мандат, а поред ње су били и два најмлађа одборника новог сазива из реда политичких странака које имају највећи број одборника, Александар Ђурђевић (СНСД) и Данијел Перић (СДСС-Мићо Мићић). Минутом ћутње одата је почаст бившем градоначелнику Мићи Мићићу, који је преминуо 23. децембра од посљедица заразе вирусом корона. На конститутивној сједници су свечану заклетву положили одборници, предсједник, два потпредсједника и в.д. секретара Скупштине. Свечану заклетву је положио и градоначелник Љубиша Петровић, а потом је у експозеу навео да „циљ сваке одлуке новог сазива Скупштине треба да буде побољшање квалитета живота становника Семберије“.

-То се може постићи сарадњом, јединством и поштовањем закона и правила. Уколико желимо да направимо крупнији искорак у друштвеном, привредном и сваком другом развоју, морамо приступити реформи и модернизацији Градске управе, унапређењу управљања локалним финансијама, побољшању функционисања јавних предузећа и установа, побољшању демографске, социјалне и популационе политике, и ја ћу се за то у будућем раду залагати“, рекао је Петровић.Он је истакао да периодични и годишњи извјештаји ресорних одјељења Градске управе, јавних предузећа и установа, мјесних заједница, организација цивилног друштва и грађана треба да буду јасни и транспарентни.

-Градска управа је сервис грађана и њено функционисање је огледало нашег односа према њима. Желимо да приближимо Бијељину концепту „паметних градова“ и да стратешка документа прилагодимо новим развојним изазовима. Развој привреде, пољопривреде, сарадња са дијаспором, унапређење фискалне одговорности и прилагођавање јавних предузећа принципима економичности, неки су од приоритета“, нагласио је Петровић и истакао да борачка популација може и даље рачунати на безрезервну подршку Градске управе, која ће наставити да се бави и проблемима унутрашњих миграција, пронаталитетном политиком, бригом о старом становништву и социјално угроженим категоријама. Он је нагласио да су „социо-економске посљедице пандемије ковида-19 и њихов утицај на здравље грађана и локалне финансије, догађај без преседана у новијој историји и да се мора наставити са реализацијом прописаних мјера републичких органа, како би се максимално ублажиле негативне посљедице“. Новоизабрани предсједник  Скупштине Александар Ђурђевић, истакао је да је спреман за сарадњу и да неће ићи у правцу тешких ријечи и конфликта.

-Ја се надам да ће наша сарадња са градоначелником бити добра. Чекају нас велики пројекти и треба да оставимо политикантсво по страни. Доста одлука је пред нама, а дио је на чекању. Одлуком ЦИК избори су помјерени за мјесец и по дана и створио се вакум, и ни један орган РС и БиХ није имао одговор да ли Скупштина може доносити крупне одлуке, које пројекте ћемо реализовати, као видимо Бијељину, за годину, двије, за четири године, за читав мандат, које ћемо системске проблеме ријешити и на који начин. А мислим да нам је свима у интересу да ситне размирице, нека политиканства оставимо по страни“' рекао је Ђурђевић. Он је нагласио да је и до сада би човјек компромиса и да је не ријетко прихватао приједлоге опозиције у прошлом сазиву и позвао одборнике да се исто понашају у циљу остварења сарадње на корист грађана и Града. На конститутивној сједници је  изабрано и 17 сталних скупштинских радних тијела, у којима је укупно 99 чланова. Дуго се дискутовало о процентуалној заступљености странака, а предсједник Клуба одборника СНСД-а Мирослав Миловановић објаснио је да је опозицији припало 27 мјеста, што је више од тражених 25. Он је додао да је при избору седам чланова Савјета за спорт, на који је опозиција имала највише приговора, испоштована ранија пракса из времена када је та опозиција била власт и када је предсједник Скупштине града био Славиша Марковић из ПДП-а. Такође,  приједлог градоначелника Петровића да његов замјеник буде Миладин Ракић (СДС), није добио подршку одборника.  Комисија за избор и именовања одбила је приједлог, уз образложење предсједника  комисије Мирослава Миловановића да за овај избор није постигнут политички договор.

-Персонално, скупштинска већина нема ништа против и могла би подржати Ракића, али и то је дио политичког договора који није постигнут“, рекао је Миловановић. 

Изабрани в.д. начелника одјељења

Комисија за избор и именовање није прихватила ни приједлоге градоначелника Петровића за вршиоце дужности начелника одјељења. Једини заједнички приједлог био је в.д. начелника Одјељења за пољопривреду Стеван Тривковић (СНСД). Комисија за избор и именовања је потом, поред Тривковића, предложила и в.д. начелнике Одјељења за финансије, Гордану Којић (СДСС-Мићо Мићић), Одјељења за привреду, Жику Савића (ДЕМОС), Одјељења за друштвене дјелатности, Самер ел Цхекха (СДА), Одјељења за просторно уређење, Жељка Гребића (СНСД), Одјељења за инспекцијске послове, Младена Ђурића (ДЕМОС), Одјељења за општу управу, Маријану Мојић (УС), Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине, Славишу Савића (СДСС-Мићо Мићић), Одјељења за борачко-инвалидску заштиту, Мићу Тодоровића (СП) и Одјељења комуналне полиције, Ратомира Драганића (СДСС-Мићо Мићић), а 21 одборник скупштинске већине их је и изабрао. Оно што је окарактерисало избор в.д. начелника је чињеница да су градоначелник и осам опозиционих одборника напустили сједницу. У изјавама за медије, претходни предсједник Скупштине и актуелни одборник ПДП Славиша Марковић, појаснио је да је опозиција на сједници тражила да једна од четири функције у руководству Скупштине припадне опозицији, како би се показала добра воља и спремност на сарадњу, али да, како је рекао, “скупштинска вечина није имала слуха за тај приједлог”. Опозициони одборници нису учествовали ни у гласању за избор сталних радних тијела Скупштине, а како су истакли, “то нису учинили, јер Комисија за избор и именовања није испоштовала начело Статута о обавезној равномјерној заступљености свих парламентарних странака у комисијама. Према мишљењу опозиције, одлуке Скупштине представљају “грубо кршење Закона о локалној самоуправи Републике Српске, Статута Града Бијељина и Пословника о раду Скупштине Града Бијељина.

-Скупштинска већина је извршила правно насиље, желећи по сваку цијену да именује в.д. начелника одјељења. Овакви правни прекршаји захтијевају брзу и одлучну реакцију. Ми је имамо и употријебићемо сва правна средства да на њих одговоримо већ у току ове радне седмице. Брзо и конкретно ћемо реаговати против одговорних лица, јер ће ове одлуке довести до штете од око 1.500. 000 КМ у градском буџету, а наша дужност је да будемо одговорни према народном новцу”, рекао је након напуштања сједнице, градоначелник Љубиша Петровић. Подсјећамо да су у новом сазиву Скупштине града су и четири жене. Скупштинску већину чине 23 одборника окупљених  око СНСД-а и осам окупљених око СДС-а. Из редова  СНСД (7), СДСС (5), ДЕМОС (4), СП (2), УС (2), СДА-НиП (2) и Покрет за Бијељину (1), а опозиција су одборници СДС (3), ПДП (3) и ДНС (2). Конститутивној сједници су присуствовали посланици у НСРС и парламенту БиХ, министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић , као и представници вјерских заједница, јавних установа и предузећа.

Семберија инфо - О. Стјепановић