Сјећање на страшан злочин :: Semberija INFO ::

 

Сјећање на страшан злочин


foto: Grad Bijeljina
У знак сјећања на дан невино страдалих цивила Врашана у Другом свјетском рату обављен је помен код споменика у Вршанима, те одржана пригодна академија. Парастос је обављен за 82 цивила из овог села, међу којима је било и осморо дјеце, које су уморили припадници злогласне Ханџар дивизије. Јако је важно да млађи нараштаји не забораве овај страшни догађај из завичајне историје.

Као живу рану на страшни догађај од 16. марта 1944. године, када је извршен масован злочин над недужним цивилним становништвом и данас чувају многи Семберци. Припадници Ханџар дивизије, по казивању судионика, убијали су махом жене, дјецу и старије људе, све оне које су се затекли у селу. Из фамилије Божић побијено је 15 чланова, осморо Аћимовића и та породица је буквално угашена. Убили су свештеника Љубомира Свитлића и двије његове кћерке, супругу и сина. Кћерке су обешчашћене, убијене и бачене у рјечицу Лукавац. Свештеник се враћао из Магнојевића, са опијела, и њега су убили на мосту, на улазу у Вршане. И њега су бацили у ријеку.

Побијено је више чланова породица Гребић, Симић, Шкорић и бројних других фамилија. Само у једном дану њих седамдесет и петоро је уморено, подаци су потомака настрадалих који знају и памте овај догађај и преносе детаље насљедницима.

​Семберија инфо