Успјешан почетак наставе у свим бијељинским школама :: Semberija INFO ::

 

Успјешан почетак наставе у свим бијељинским школама


Ђаци бијељинских основних и средњих школа поново су у школским клупама- почело је друго полугодиште. Након зимског распуста, који је почео 29. децембра 2020. године, а завршио 19. јануара 2021. године, школско звоно је 20. јануара, након нешто више од три седмице одмора, означило почетак другог полугодишта у 12 основних и шест средњих школа у Бијељини.

У Одјељењу за друштвене дјелатности Градске управе града Бијељине су, након што је и Министарству просвјете и културе Републике Српске издало саопштење да су у свим основним и средњим школама обезбијеђени сви хигијенско-епидемиолошки услови, потврдили да је цјелокупан наставни процес  организован према утврђеном Плану организовања рада у основним и средњим школама и ђачким домовима у школској 2020/2021. години за вријеме трајања пандемије вируса корона. 

,,Прије пар дана у  посјети нам је била помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске Наташа Цвијановић  и том приликом констатовала да су школе спремне да отворе врата ђацима и да друго полугодиште у бијељинским школама може почети“, каже  Љубица Млађеновић, шефица Одсјека за образовање и науку, невладине организације, омладину и породичну заштиту.

Према њеним ријечима, план организовања рада у школама у потпуности је усклађен са препорукама Министарства здравља и социјалне заштите, те Института за јавно здравство Републике Српске, као и сам начин дјеловања и процедуре у случајевима евентуалне појаве симптома ковида-19 током боравка у школи код ученика и наставника.

Изражавајући задовољство што је епидемиолошка ситуација дозволила да се школска година настави, мада је било недоумице да ли ће распуст бити продужен до првог фебруара.

,,Подаци су показали да за тим нема потребе, јер је епидемиолошка ситуација сада повољнија него што је била у децембру и ранијих мјесеци. Примјера ради, од око 12 000 бијељинских ученика  било је 197 под надзором,  прије пар дана тај број је само седам лица. То најбоље осликава стање на подручју нашег града“, наводи Љубица Млађеновић која каже да када је ријеч о организовању наставе, и даље је трајање часова ограничено на 20 минута. 

Поручила је да је веома важно да и даље будемо опрезни, јер се још увијек налазимо у ванредној ситуацији, те да треба да поштујемо све мјере како би сачували здравље у школама.  

За наставак школске године, како су потврдили у Одјељењу за друштвене дјелатности,  обезбијеђени су и сви техничко-технолошки услови за несметано извођење наставног процеса. Они су изразили увјерење да ће у свим средњим, основним и подручним школама у наставку школске године, уз придржавање прописаних мјера ради спречавања ширења вируса корона,  рад за све бити угодан и да ће у позитивној атмосфери довести до испуњења задатака. Друго полугодиште важно је за све ученике, посебно за оне завршних разреда основне и средње школе, јер од резултата које остваре зависиће да ли ће успјети да се упишу у школе које желе.

​Семберија инфо