ПРВО БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА МАЈЕВИЦИ :: Semberija INFO ::

 

ПРВО БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА МАЈЕВИЦИ


Шеснаестогодишњи Милорад Симић из Горњег Забрђа код Угљевика, члан Ватерполо клуба “Црвена звезда” из Београда, побједник је првог богојављенског такмичења пливача на Мајевици, на језеру Сњежница, на коме је учествовало четрдесетак пливача, старости од шеснаест до 53 године.

Након што је први стигао до крста, Милорад Симић је изјавио да је срећан што је као најмлађи такмичар учествовао на овом такмичењу, те  да се добро осјећа након побједе.

Протојереј ставрофор Јеремија Лазић, пензионисани свештеник из Прибоја, изјавио је да ова манифестација пуно значи за становништво Лопара и Угљевика.

“Захваљујем свим учесницима, а било их је четрдесетак, који су учествовали на овој манифестацији. Нека буде сретно и честито, у име свих нас, у знак сјећања на Христово рођење и Христово крштење на ријеци Јордан. Изузетно је важно чувати своју традицију и обичаје. Одржала нас је вјера, језик и култура на овим просторима и ми то морамо љубоморно чувати. Служећи Богу и Цркви, служимо и роду нашем и Отаџбини нашој на путу спасења и на много година, акобогда, амин”, истакао је отац Јеремија.

Радо Савић, начелник општине Лопаре, истакао је да је такмичење организовано уз договор са представницима општине Теочак, на дијелу језера које је некада припадало зворничкој општини.

“На овакав начин промовишемо нашу традицију и православље. Потрудићемо се да сваке године организујемо Богојављенско пливање”, истакао је Радо Савић.



Далибор Малеш, један од организатора Богојављенског пливања на Мајевици, које је организовано први пут, каже да већ три године плива у Брчком, те да је члан Пливачког клуба “Атос”из Брчког.

“Идеју за ово пливање дао је Игор Јеремић, а жељели смо да богојављенско пливање организујемо на Мајевици. Желимо на овакав начин да се дружимо, да будемо ближи једни другима. Кад се нешто жели, то се и постигне. Општина Теочак је одобрила да организујемо ово такмичење на језеру Сњежница, које припада ФБиХ, и ми им на томе захваљујемо”, истакао је Малеш.

Василије Обреновић, рођени Лопарчанин, повратник из дијаспоре и члан управе Удружења Мајевичана, рекао је да дијаспора води рачуна о свом завичају и настоји да помогне економски опоравак Лопара.

“Изузетно је важно да не заборавимо обичаје и да своју дјецу томе учимо”, поручио је Обреновић.



Семберија инфо