БИЈЕЉИНА: У 2020. ГОДИНИ ОДЈАВЉЕНО 185 ПРЕДУЗЕТНИЧКИХ РАДЊИ – НАЈВИШЕ ИЗ ОБЛАСТИ УГОСТИТЕЉСТВА И ТРГОВИНЕ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: У 2020. ГОДИНИ ОДЈАВЉЕНО 185 ПРЕДУЗЕТНИЧКИХ РАДЊИ – НАЈВИШЕ ИЗ ОБЛАСТИ УГОСТИТЕЉСТВА И ТРГОВИНЕ


Foto: B.Petričević
Према подацима Одјељења за привреду Града Бијељина, у протеклој години, у области реферата за предузетничку дјелатност, запримљено је 1.338 захтјева и сви су окончани у законом прописаном року.
 
Током 2020. године издато је 257 одобрења за рад у оквиру предузетничке дјелатности, што је 35 више него претходне године.
 
Такође, у истом периоду стално је одјављено 185 предузетничких радњи, највише из области угоститељства и трговине, што је 29 мање него претходне године. Привремени престанак рада  пријавило је 253 предузетника, односно 156 више него претходне године. Посљедњег дана 2020. године, у статусу привремене одјаве дјелатности налазило се 88 предузетника, док је прошле године тај број износио 42.
 
“Главни разлози за одјаву рада предузетника, као и привремени престанак обављања дјелатности, проузроковани су вишом силом због епидемије вируса корона. Остали разлози за одјаву рада предузетника су нерентабилност пословања изазвана недостатком посла, високим обавезама, високим цијенама енергената, скупим кредитима, слабом куповном моћи становништва и нелојалном конкуренцијом великих предузећа и трговачких ланаца, као и одлазак у иностранство”, рекли су за портал Дешавања у Бијељини из Одјељења за привреду Града Бијељина.
 
Закон о занатско-предузетничкој дјелатности прописао је могућност предузетницима да привремено престану са радом у складу са законом.
 
“Након истека рока за привремени престанак, предузетници су дужни да поднесу пријаву о поновном почетку обављања дјелатности у року од осам дана по истеку привременог престанка обављања дјелатности. Предузетницима који не изврше ову обавезу у прописаном року, регистрациони орган јединице локалне самоуправе рјешењем ће утврдити престанак обављања дјелатности и брисати предузетника из регистра. По том основу током шест мјесеци ове године, по службеној дужности одјављено је 36 предузетника”, објашњавају из Одјељења за привреду Града Бијељина.
 
На крају године број активних предузетника је 1.866, што је 12 више него у 2019. години.
 
Пораст броја активних предузетника остварен је у секторима занатства, интелектуалних услуга – агенција и осталих услуга. Смањење броја активних предузетника у односу на 2019. годину, забиљежено је у дјелатностима трговине, саобраћаја и угоститељства. У годинама иза нас примат у броју регистрованих дјелатности је имала трговина, а сада је то занатство.
 
Посматрајући квантитативне показатеље за посматрани период, а имајући у виду отежане услове пословања изазване пандемијом вируса корона, може се закључити да предузетници покушавају да опстану на тржишту и не одјављују дјелатност у значајнијем броју, тако да је број регистрованих у претходној години већи од броја одјављених предузетника.
 
(десавањаубијељини.цом)