У бијељинској болници отворен ХИСПА центар :: Semberija INFO ::

 

У бијељинској болници отворен ХИСПА центар


Болница ,,Свети врачеви“ се, као установа секундарне здравствене заштите, од данас придружила Удружењу центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога- ХИСПА. Кроз координисан и интегрисан рад овог центра , правовремено ће се и ефикасно идентификовати, дијагностиковати, лијечити и дуготрајно пратити пацијенти  са повишеним кардиоваскуларним ризиком.



На отварању ХИСПА центра у Бијељини говорили су директор Болнице ,,Свети врачеви“ Златко Максимовић и проф. др Небојша Тасић, предсједник Свјетског удружења за васкуларно здравље и предсједник Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога - ХИСПА. 

Златко Максимовић је истакао да су кардиоваскуларна обољења водећи узрок смртности, те да је стога изузетно важно превентивно дјеловати.

,,Кардиолози у бијељинској болници су једниствени да подигнемо ниво квалитета кардиологије на  виши ниво. Данас отварамо ХИСПА центар, чиме појачавамо квалитет кардиологије у нашој болници, а урадили смо то и када смо отворили Ангио салу  која ради 24 сата дневно“, рекао је Максимовић појаснивши да ће захваљујући ХИСПА центру сви високоризични пацијенти моћи да дођу на детаљан љекарски преглед гдје ће добити савјете и препоруке за лијечење.



Професор др Небојша Тешић је указао да је превенција, уз инвазивну дијагностику и терапију, основ лијечења кардиоваскуларних болести, те додао да ХИСПА центар није само центар за лијечење кардиоваскуларних обољења, него и центар за очување здравља.

,,Наиме, фактори ризика, које ви сви добро знате, а то су пушење, стрес, гојазност, недовољна физичка активност, поремећај метаболизма  липида, повећан крвни притисак, су нешто што апсолутно утиче и на развој неких других обољења-онколошких, гастроинтестиналних, ендокринолошких. Зато је ХИСПА центар сигурна кућа за оне који желе да се лијече, за оне који желе да очувају своје здравље и центар који ће се бавити не само секундарном већ и свим другим облицима лијечења“, изјавио је проф. др. Тешић . 

Он је указао на значај персонализоване и мултидисциплинарне превенције кроз ХИСПА програм.

,,ХИСПА центар је мјесто у коме едуковани здравствени радници препознају оне најважније проблеме пацијената и креирају њихов персонализовани програм превенције од инфаркта, шлога и других обољења. На тај начин пацијент добија своју персонализовану исхрану, програм физичких активности, евентуално програм одвикавања од пушења и, наравно, најсавременију терапију, те, што је најважније- континуирано, дуготрајно праћење. На томе истрајавамо зато што је јако битно да пацијент не добије само терапију и оде кући, него сво вријеме пратимо да ли је његово здравље очувано и стабилно“, истиче проф. др Небојша Тешић.

Семберија инфо
​Фото - Б. Милошевић