ГРАДОНАЧЕЛНИК ПЕТРОВИЋ: МИ СМО ИЗАБРАНИ ДА СЛУЖИМО НАРОДУ, А НЕ ДА ВЛАДАМО :: Semberija INFO ::

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПЕТРОВИЋ: МИ СМО ИЗАБРАНИ ДА СЛУЖИМО НАРОДУ, А НЕ ДА ВЛАДАМО


Мој мото је да ослушкујем пулс народа, а намјера ми је да саслушам сваког човјека и да покушам да ријешим његов проблем. У том смислу спреман сам да на радном мјесту будем и до поноћи. Моја рука је испружена свима и за мене је градска кућа једино мјесто за све разговоре,’’ каже на почетку разговора за ,,Семберске’’ први човјек Града Бијељина Љубиша Петровић.

Оно што бих прво хтио да истакнем јесте чињеница да је сама примопредаја била у специфичним околностима. Никада нећу заборавити савјете које сам добио од покојног градоначелника када смо били на пријатељској кафи. Он се баш пријатељски понио према мени и ја то никада нећу заборавити. Волио бих да је примопредаја обављена између нас двојице, јер вјерујем, да би ми сваки његов савјет добро дошао’’, каже Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине, и истиче да је и прије него што је сјео на столицу првог човјека Бијељине био свјестан колика је одговорност градоначелника према сваком појединцу и свим грађанима, без обзира ко је кога подржао на изборима.
 
-У складу са тим, ја и сада понављам да ћу бити градоначелник свих грађана Бијељине. Због тога сам и спреман да се максимално ангажујем, не гледајући на радно вријеме  и личне обавезе. Ја и немам право да се другачије понашам, јер ме је изабрао народ. Због тога и желим да служим народу Бијељине најбоље што могу’’, истиче градоначелник Бијељине и наглашава да, сваког појединца првенствено гледа као човјека, не дајући суд ни о коме ,,на прву лопту’’.
 
-Важно је дати времена да се свако покаже у правом свјетлу. То говорим и у свјетлу политичких преговора. Ја сам упутио позив свим политичким партијама. Желим да комплетну ситуацију посматрам на један конструктиван начин, јер добри саговорници увијек дођу до компромисног рјешења. Да бих реализовао краткорочне и дугорочне циљеве, не могу без добрих сарадника. Моји сарадници су образовани људи који су се доказали у раду и својој струци. То су људи који нису познати тужилаштву, полицији и суду и због тога вјерујем да часно и поштено могу служити народу Бијељине и да су спремни експедитивно одрадити посао, а све у законским оквирима. С обзиром да је народ жељан владавине права, то и очекује од нас’’, категоричан је Петровић.
 
Коментаришући одлазак младих са ових простора, он тврди да се одавде не одлази искључиво због економске ситуације, што је, свакако, битан аспект, али је још много узрока за одлазак.

-Многи одлазе и због разочарења у владавину права, нарочито млади, јер ништа горе нема него када се млад човјек разочара. У том смислу ја сам у неким предузећима и спријечио одређене нечасне радње. Добио сам информацију од радника да одређене групације људи желе да одраде радње које ће отежати пословање у тим предузећима. Намјера је била да прошире систематизацију и да обаве незаконита именовања. Да до тога не би дошло, ја сам се појавио у тим предузећима, а за то сам имао мандат од народа, а и од ЦИК-а. Због тога се и не осврћем на било какве коментаре, а ја сам и представник државног капитала и по том основу имам право да присуствујем сједницама надзорног одбора,’’ категоричан је Љубиша Петровић, истичући да у свом раду жели искључиво да консултује струку.

-С обзиром да није усвојен ни ребаланс буџета за 2020. годину, јер бивши предсјеник Скупштине града није у законском року од 60 дана заказао сједницу, ребаланс није могуће усвојити у наредној календарској години. Јасно је, онда, да Бијељина има статус привременог финансирања. Међутим, економисти кажу да тај статус може подићи степен рационализације трошења пара, што је добро. Што се тиче припрема за Конститутивну сједницу скупштине града Бијељина, очекујем да ће се сви политички субјекти одазвати на мој позив и да ћемо имати конструктиве договоре. У потпуности поштујем сваког одборника и његов легитимитет и увијек ћу се понашати као народни градоначелник и бити као матица која окупља и зове све њих. Уважаваћу сваку одборничку иницијативу, без обзира ко је из које партије. Битно је да је иницијатива на добробит народа Семберије, јер сви ми треба да будемо на једној страни, јер сви смо изабрани да служимо народу, а не да владамо, како неки воле да кажу’’, став је првог човјека Бијељине 
 
Говорећи о започетим пројектима градоначелник каже да ће се трудити да се заврше сви започети пројекти и да неће дозволити да народ Бијељине и Семберије буде талац било чије политике, јер све су то народни пројекти који се граде од народних пара.
 
-Желим да потврдим да је за вријеме мандата нашег покојног градоначелника Миће Мићића урађено низ квалитетних пројеката за Бијељину. Јасно је да народ увијек очекује више и боље. Било би добро да сваки наредни градоначелник уради више и боље. Желим да нагласим, да ћемо након сагледавања финансијског стања у јавним предузећима и установама које су под јурисдикцијом локалне управе и након детаљне анализе видјети које ћемо кораке предузети. Сугурно ће то бити оно што је најважније за грађане Бијељине и Семберије. Једно је сигурно, сва она предузећа, за која се покаже да су радила добро, ја ћу да похвалим, а спреман сам и да санкционишем све што је лоше рађено. Имајући у виду пандемију вируса корона, један од имаператива је очување здравља људи, повећање привредног раста и стварање амбијента за отварање нових радних мјеста.
 
На питање до када ће његов бијели мантил   бити одложен у ормару, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је оговорио ,,до када народ буде желио да он буде градоначелник’’.
 
-Одлучио сам да кроз волонтерски рад дам свој допринос у здравству. Сви знамо колико је тешко здравственим радницима, поготову сада у вријеме пандемије. Због тога сам увијек спреман да помогнем својим колегама,’’ каже на крају први човјек по величини другог града у Републици Српској.

Семберија инфо