На подручју Семберије: Припреме за Божић, продаја бадњака :: Semberija INFO ::

 

На подручју Семберије: Припреме за Божић, продаја бадњака


Припреме за обиљежавање и прослављање Божића, најрадоснијег празника код хришћана, већ су увелико почеле и на подручју Семберије. У кругу бијељинске Зелене пијаце  продају се бадњаци, гранчице од храстовог и церовог дрвета, млада, тек излистала пшеница и божићни украси.



Сарајка Милијана, дјевојачко Крсман, удато Лалић, каже да бадњак и божићне украсе продаје по цијени од пет до петнаест КМ, зависно од тога шта ко жели купити.

“Бадњак продајемо по цијени  од три до пет КМ, док су остали украси од пет до 15 КМ. Све је израђивао мој муж Ђорђо, који је рођен у Травнику, потрудивши се да украси изгледају што љепше и разноврсније”, каже Милијана.

Ђорђо Лалић каже да је тренутно без посла, те му је ово додатни вид прихода.
“У Новом Травнику, Пуцареву, гдје смо некада живјели, некада се за Божић сјекла лијеска и она је замјењивала храст или цер. Лијеска је за нас  симболизовала родност и плодност на почетку године”, каже Ђорђо Лалић.

Млађен Пејић из семберског села Патковача каже да је сваки украс садржи орах, сламу, младу пшеницу, кукуруз, шишарку, кестен, дакле, све оно што симболизује природу, здравље, напредак, родност. Божић је породични празник и тако се и обиљежава, у кругу најближих, родбине и пријатеља, каже Млађен Пејић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић