Организација старјешина Војске РС-Градски одбор Бијељина: Двогодишњица од оснивања :: Semberija INFO ::

 

Организација старјешина Војске РС-Градски одбор Бијељина: Двогодишњица од оснивања


Поводом двогодишњице од оснивања „ГО ОСТА ВРС - БИЈЕЉИНА“ желимо да упознамо јавност о нашим плановима, активностима и задацима, наводе из ове организације. Организација старјешина ВРС на нивоу РС формирана је 4. априла 2017. године у Бања Луци, као невладина и нестраначка организација са циљем да заступа ставове и интересе старјешина ВРС и цјелокупне борачке популације проистекле из Одбрамбено - отаџбинског рата.



Оснивачка Скупштина „ОСТА ВРС Бијељина“ одржана је 29. децембра 2018. године у Бијељини. Скупштини је присуствивало 52 припадника (старјешине) ВРС и том приликом су изабрани представници „ОСТА ВРС Бијељина“. Скупштином је предсједавао пресједник Регионалног одбора Бијељина пуковник ВРС Јовица Марковић, а присуствовали су и представници „ОСТА ВРС“ и предсједник професор доктор Милован Милутиновић, пуковник.

За предсједника Скупштине изабран је потпуковник ВРС Ђоко Пајић. За председника предсједништва „ГО ОСТА ВРС Бијељина“ изабран је потпуковник ВРС Милан Рикић. У Предсједништво „ГО ОСТА ВРС Бијељина“ изабрано је девет чланова, старјешина ВРС.

Дан организације је 12. мај. Крсна слава организације је 28. јуни - Видовдан, Свети великомученик цар Лазар. Просторије за рад организације су привремено у просторијама Друштва добровољних давалац крви Бијељина. Скраћени назив организације је ,,ГО ОСТА ВРС Бијељина“. Мото је:,,ЧАСТ ЈЕ СЛУЖИТИ ОТАЏБИНИ“.
 
- Парастосе погинулим борцима и старјешинама ВРС из Одбрамбено - отаџбинског рата организујемо у цркви - Спомен храму Светом кнезу Лазару у касарни „Војвода Степа Степановић“ у Бијељини. Чин освећења кољива врши старјешина храма Васо Поповић, протонамјесник, војни свештеник у касарни. Тога дана се подсјећамо биографија погинулих и умрлих војника и старјешина ВРС, а говоре их чланови Предсједништва „ГО ОСТА ВРС Бијељина“, чланови породица погинулих и умрлих војника и старјешина ВРС и других лица.

Задаци наше организације дефинисани су  Статутом ,,ГО ОСТА ВРС Бијељина“ и Годишњим планом рада.
Неки од основних или тежишних задатака су: омасовљавање чланства, обиљежавање значајних датума из историје српског народа, организовање парастоса погинулим и умрлим војницима  и старјешинама ВРС,
тражење просторија за рад организације, присуствовање чланова научним скуповима на републичком нивоу,  гдје посебно истичемо Међународну научну конференцију на тему ,,Сребреница - стварност и манипулације“, одржаној 12. и 13. априла 2019. године у Бања Луци, прикупљање података о социјалном стању војника и старјешина  ВРС, те сарадња са свим организацијама и удружењима проистеклим из Одбрамбено - отаџбинског рата,’’ прецизирају из ГО ОСТА ВРС Бијељина.
 
Дан сјећања

Наш градски одбор је, 27. децембра, сјећајући се погинулих и умрлих официра и подофицира ВРС у Одбрамбено - отаџбинском рату, организовао парастос за четворицу ратних другова. Ми већ другу годину, на овакав начин, одајемо почаст нашим погинулим и умрлим друговима. До сада је то, углавном, било сумарно сјећање на свечаностима поводом дана ВРС. Имајући у виду да је у току протеклог рата погинуло 32 посто подофоцира и официра, од укупног броја погинулих припадника Војске Републике Српске, парастос је био у цркви Спомен храма Светом кнезу Лазару у Касарни „Војвода Степа Степановић“. Том приликом смо се сјетили наших погинулих и умрлих ратних другова, који су дали своје животе за Републику Српску.

Сјетили смо се: Живана Филиповића, потпуковника, начелника Штаба ТО Бијељина и начелника штаба 2. Семберске бригаде, који је преминуо 25.12.2019. године, Војина Станишића, капетана, припрадника 2. Мајевичке бригаде, који је погинуо дана 3.12.1993. године на Теочаку, Небојше Кривака, поручника, припадника 3. Батаљона Војне полиције, који је погинуо 15.12.1993. године на Равном Завиду, Теочак и Миодрага Јовановића, припадника 1. лаке пјешадијске бригаде Гарда „Пантери“, који је погинуо 23.12.1993. године на Теочаку,’’ подсјећају из ГО ОСТА ВРС Бијељина и наглашавају да су ови подаци за сјећање и историју на тему Одбрамбено - отаџбинског рата српског народа у Босни и Херцеговини, у периоду од 1992. до 1995. године.

- Слава, хвала и блажени покој погинулим и умрлим нашим ратним друговима’’, поручују из ГО ОСТА ВРС Бијељина.

Семберске новине - Семберија инфо