Сједница Градског штаба за ванредне ситуације: Нулти ниво толеранције за прекршаје :: Semberija INFO ::

 

Сједница Градског штаба за ванредне ситуације: Нулти ниво толеранције за прекршаје


У Градској управи града Бијељине данас, посљедњег дана 2020. године, одржана је редовна сједница Градског штаба за ванредне ситуације, а, између осталог, анализиран је и рад штаба у протеклом периоду.

Била је ово прва сједница Градског штаба за ванредне ситуације од именовања Љубише Петровића за градоначелника Бијељине.

,,Сарадња између свих институција које су укључене у сузбијање епидемије је на завидном нивоу, а овом приликом, с обзиром на Новогодишње и Божићне празнике, апелујем на све грађане, те власнике угоститељских објеката, али и на сваки контролни орган, да се понашају у складу са својим овлаштењима, те да је нулти ниво толеранције на евентуалне прекршаје“, изјавио је Љубиша Петровић након сједнице Градског штаба, нагласивши да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна.

 

,,Не смијемо се опуштати кад је ријеч о епидемиолошким мјерама, а битно је поново истаћи да ношење заштитне маске на лицу, физичка дистанца од минимално метар и по између особа и појачана хигијена руку, сузбијају ланац инфекције. На тај начин се понашамо одговорно и штитимо туђе, а и своје здравље“, указује Петровић.

Он је овом приликом изразио захвалност свим члановима Градског штаба за ванредне ситуације на досадашњем исцрпном раду, прецизирајући да је у току 2020. године штаб одржао 83 сједнице.

,,Захвалност дугујем, поред свих чланова Градског штаба, и свим здравственим радницима који радећи у околностима у којима су мање виђали чланове своје породице и који су када се друге њихове колеге разболе покривали њихове смјене. Здравствени радници су један од челичних стубова када говоримо о потпори у сузбијању епидемије“, наглашава Љубиша Петровић.      

Начелник Комуналне полиције Ратомир Драганић упутио је упозорење власницима угоститељских објеката  на подручју града Бијељине да се и у вријеме Новогодишњих и Божићних празника придржавају епидемиолошких мјера које је прописао Републички, а и Градски  штаб за ванредне ситуације.

,,Ту прије свега мислим на поштовање радног времена, а оно је до 22 сата, те да на 10 метара квадратних може бити само један сто за којим може бити највише четири човјека, да се морају носити заштитне маске и да морају бити средства за дезинфекцију“, прецизира Драганић додавши да ће  Комунална полиција за вријеме празника вршити појачане контроле, појединачно и у мјешовитим тимовима.

Драганић је посебно упозорио власнике ноћних клубова.

,,Наредба Републичког штаба је да ноћни клубови не могу да раде. Они имају у рјешењу, које је издало Одјељење за привреду, да им је радно вријеме од 22 до 2 сата, то значи да не могу да раде од 18 до 22 сата“, каже Драганић нагласивши да су они имали могућност да допуне своје рјешење и тако раде као и сви други угоститељски објекти.

Предмет разговора на сједници Градског штаба за ванредне ситуације биле су и приватне журке на викендицама и становима који се изнајмљују на дан.

,,Имамо информацију да је велики број викендица издат, да су станови који се издају на дан углавном сви издати и да су у њима планиране журке вечерас и наредних дана. Апелујемо на све који имају информацију да се на неком од тих мјеста окупља више од 10 људи, колико је дозвољено у приватним објектима,  као и организовање музичких садржаја уживо, да позову број полиције 122. Полиција има законску обавезу да обавијести јавног тужиоца, јер ту има основа за чињење кривичног дјела по закону о заштити становништва од заразних болести“, рекао је Драганић апелујући на грађане да озбиљно схвате ову ситуацију, јер епидемиолошка ситуација није добра.

​Семберија инфо