Многи Семберци угаљ купују на врећу, дрва на један метар :: Semberija INFO ::

 

Многи Семберци угаљ купују на врећу, дрва на један метар


Иако су хладни дани већ увелико закуцали на врата Сембераца, продаја огрева није стала јер многи становници слабије куповне моћи нису успјели да на вријеме обезбиједе залихе довољне за цијелу зиму. 
 
На слабљење куповне моћи грађана утицала је пандемија вируса корона, па се, како кажу продавци огрева, угаљ купује на врећу, а дрва на један метар.
 
- Дрва се најчешће купују на метар или два, колико ко има новца - каже власник једног бијељинског предузећа за продају огрева Радомир Стојановић.
 
Додаје да га свакодневно позивају грађани и распитују се за цијене, које су остале исте као и прошле године.
 
- Дрва су 90 марака по кубном метру, угаљ је 150 марака, угљевички 140 КМ, док је бановићка коцка 190 КМ - каже Стојановић.
 
И док грађани Бијељине купују симболичне количине огрева, расте интересовање купаца из сусједне Србије за огревним дрветом у Семберији.
 
- Велико је интересовање за цијепана букова дрва, највише из Војводине, гдје смо испоручили више од 20 шлепера - истиче Стојановић.
 
За оне који се налазе у стању социјалне потребе и ове године обезбијеђена су средства за куповину огрева.
 
Бијељински Центар за социјални рад исплатио је по 100 марака на име набавке огрева за 360 корисника социјалне помоћи који остварују право на новчану помоћ.
 
- Они су ту помоћ добили са октобарском мјесечном траншом. Што се тиче огрева, тај износ уплаћује Градска управа из буџета у оквиру проширених права која су одобрена скупштинском одлуком - рекла је руководилац Одјељења за социјалну заштиту Мила Стојановић.
 
Топлана
 
Дио Бијељинаца грије се и посредством Градске топлане, која је са испоруком топлотне енергије почела 13. октобра. Директор овог предузећа Младен Красавац каже да котловница почиње са радом у шест сати, па све до 22 часа, те да се цијена у овој гријној сезони није мијењала.
 
Izvor: Glas Srpske