Скандал у Јањи – Полупани споменици на православном гробљу (Фото)! :: Semberija INFO ::

 

Скандал у Јањи – Полупани споменици на православном гробљу (Фото)!


Након јучерашњих Задушница, када су хришћански вјерници давали помен преминулима, данас на православном гробљу у Јањи језива слика. Три споменика су оскрнављена, један потпуно ишчупан из постоља, а на још два су полупани и запаљени цвјетни аранжмани. Полиција је извршила увиђај, а мјештани и сродници су у шоку.

Петар Јовић, коме је мајчин гроб оскрнављен и паљен каже да не схвата ко је то могао урадити, да не сумња ни на кога појединачно, али је шокиран поступком.

“Шта су им мртви криви, не дају ни мртвима мира”, коментарише у невјерици гледајући споменик.



Ово није први пут да се у Јањи дешавају инциденти на православном гробљу. Стога надлежни размишљају и о постављању камера.

“Ово је трећи пут да споменици бивају оскрнављени на овакав начин. Вјероватно је ово дјело људи који на тај дан не мисле добро својом главом и ето деси се шта се деси. Ми иначе овдје немамо неких проблема и у добрим односима живимо. Чекамо сада да надлежни ураде своје и пронађу извршиоце, како би, прије свега, оштећени колико толико нашли утјехе и како би вратили повјерење људима”, каже Славко Новаковић, предсједник Грађевинског одбора гробља.

Прије 5 година у сличном рушилачком дјелу је срушено пет споменика, а прије двије године вандали су полупали цвјетне аранжмане.

“До сада је било више починилаца у сличним кривичним дјелима, мислим да је и сада то случај, ово није дјело једног човјека. На одређени начин је организовано, линијски узето од краја до краја гробља. Иста страна гробља као и прошли пут, све се поклапа са претходним случајевима вандализма, па видјећемо шта ће даље рећи истрага”, додаје Новаковић.



“Пробаћемо ово да санирамо и поправимо штету, то је на нама. Ако успију надлежни да пронађу починиоце, добро и јесте, ако не, ником ништа”, каже Петар Јовић.

Дјелује да су споменици који су били на мети вандали бирани насумично, праволинијски, а сви се налазе на страни гробља гдје нема кућа у близини.




ртвбн