Фестивал музике у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Фестивал музике у Бијељини


Бијељина из године у годину постаје град са богатим културним дешавањима. Поред бројних културних манифестација у марту нас очекује и четврти по реду IV Интернационални фестивал музике „Примавера“ који ће бити одржан  од 21. до 24. марта у Етно - селу „Станишићи“, а у организацији Удружења грађана „Музички умјетници Семберије“.

Фестивал ће бити отворен 21. марта концертом Владимира Благојевића, професора хармонике из Крагујевца, а у наредна три дана ће се одвијати такмичење у осам дисциплина: клавир, клавирски дуо, флаута, гитара, соло пјевање, хармоника, виолина и од ове године нова дисциплина – солфеђо. Иако је већ проглашен фестивалом са највећим бројем такмичара у БиХ и региону, број пријављених из године у годину расте, што указује на висок ниво организације. И ове године се очекује велики број такмичара из БиХ, региона и из Европе, а вредноваће их интернационални жири састављен од еминетних умјетника. У сва три фестивалска дана, љубитеље класичне музике, очекују концерти побједника који ће се одржавати у вечерњим часовима, по завршетку такмичења. Улаз за сва такмичења и концерте током читавог фестивала је слободан и отворен за јавност'', најављују из Удружења грађана „Музички умјетници Семберије“ и подсјећају да је удружење основано прије четири године у циљу подизања музичке културе и унапређења музичке умјетности.

Поред  Фестивала „Примавера“ град Бијељину је обогатило са још неколико значајних садржаја, а то су неколико мастер класова, концерата,  као и изузетно посјећене концерте Бањалучке филхармоније и Симфонијског оркестра Радио Телевизије Србије, што је Бијељину сврстало у центар класичне музике.