БРЧКО: СНСД и СДА не одустају од мјеста градоначелника :: Semberija INFO ::

 

БРЧКО: СНСД и СДА не одустају од мјеста градоначелника


БРЧКО - Конститутивна сједница Скупштине Брчко дистрикта биће одржана у сриједу, када се планира и избор градоначелника, али с обзиром на то да и СНСД и СДА и даље траже ту позицију, лако је могуће да се тај избор пролонгира док се не постигне коначан договор.

У овом тренутку и СНСД и СДА инсистирају да баш њима треба да припадне мјесто градоначелника, с тим да би онај ко добије ту функцију мјесто предсједника Скупштине Брчко дистрикта морао препустити оном другом.

"Ништа још није договорено. Још и ми и Бошњаци желимо мјесто градоначелника и сада су у току договори и преговори. Више информација би се могло знати у понедјељак (данас), али још није ништа договорено. Шта ће бити у сриједу - тешко је рећи, покушаћемо се договорити и вјерујем да ћемо на крају успјети. Нама се и не жури и свакодневно се разговара о томе како и шта даље", рекао је за "Независне" Ђорђа Којић, предсједник СНСД-а у Брчко дистрикту.

Долазак на ову конститутивну сједницу најавио је Мајкл Скенлан, супервизор за Брчко дистрикт, а на њој би, прије свега, требало да буду верификовани мандати за 31 новоизабраног посланика. Када је ријеч о Скупштини Брчко дистрикта, осим два посланика националних мањина, у њој ће сједити пет посланика СДА, четири из коалиције СНСД - Демос, исто као и из Социјалистичке партије. Три посланика ће имати ХДЗ, по два ће имати СББ, Народ и правда, Уједињена Српска, ПДП, Странка за БиХ, док ће по једног имати "Бх. блок СДП - НС БиХ", СДС и ДНС. Општински одбор Социјалистичке партије Брчко подржао је иницијативу да позицију градоначелника Брчког заузме кандидат из реда српског народа.

Наши политички циљеви и опредјељење увијек ће, прије свега, штитити интересе српског народа у дистрикту, поручили су из брчанског одбора СП-а.

У СДА у Брчко дистрикту нисмо успјели добити коментар на тему избора градоначелника, али су нам недавно рекли да по неписаним правилима то мјесто припада њима и то из разлога што постоји договор да два мандата узастопно не може обављати градоначелник из истог народа.

Према незваничним информацијама, разговори о формирању власти у Брчко дистрикту одвијали су се и у четвртак и петак, наставак ће бити вјероватно у понедјељак, а све комбинације су још отворене, тако да се не искључује ниједна могућност ни да СДА добије мјесто градоначелника ни СНСД. Још раније "Независним" је потврђено да су кандидати за градоначелника испред ове двије странке Есад Кадрић, предсједник СДА у Брчко дистрикту, те Синиша Милић, актуелни градоначелник Брчко дистрикта из реда СНСД-а.

Поред мјеста градоначелника и предсједника Скупштине, коалиција у Брчко дистрикту, а чију окосницу ће чинити СНСД - СДА - ХДЗ, треба да договори и расподјелу 12 одјељења која чине Владу Брчко дистрикта, а међу њима најатрактивније је свакако Одјељење за пољопривреду, шумарство и водопривреду, посебно што се планирају велика улагања у Луку Брчко те пројекти у вези с пловним путем Саве. Поред одјељења, ту је и неколико институција око којих се ломе копља, као што су Дирекција за финансије, односно Пореска управа те Канцеларија за управљање јавном имовином.

Независне новине