АГРАРНИ ФОНД ГРАДА БИЈЕЉИНА: У протеклих десет година оправдали своје постојање :: Semberija INFO ::

 

АГРАРНИ ФОНД ГРАДА БИЈЕЉИНА: У протеклих десет година оправдали своје постојање


Аграрни фонд града Бијељина основан је прије десет година, у 2008. години, као дио Стратегије развоја Бијељине од 2008. до 2015. године, а циљ оснивања Аграрног фонда био је развој и пружање подстицаја развоју пољопривредне производње на подручју Семберије, каже Здравко Микић’’, самостални стручни сарадник и замјеник директора у Аграрном фонду града Бијељина.

Пошло се од претпоставке да је Семберија највећа житница РС и БиХ и од тога да се највећи обим пољопривредне производње реализује у овом дијелу РС. Циљ је био да се, на неки начин, ублаже и умање трошкови пољопривредника у пољопривредној производњи, те да се омогући останак младих људи на селу. У протеклих десетак година пласирано је више од 10 милиона КМ из градског буџета у развој пољопривредне производње. Годишње је издвајано од милион до 1,1 милион КМ“, каже Микић, истичући да су расположива средства дијељена у виду подршке сточарству, организованој производњи поврћа и воћа, за изградњу пластеника и наводњавање.

- Ове четири области произлилазиле су и из Развојне стратегије града Бијељина. У једном периоду помагали смо калцификацију земљишта, одобравали финансијску помоћ удружењима пољопривредних произвођача, издвајали новац за непредвиђене ванредне ситуације, у случају да на имањима настану неке штете, изазване сушом, поплавама, пожарима, угинућем домаћих животиња. У почетку смо имали од 500 до 600 захтјева за додјелу подстицаја од стране пољопривредних произвођача. Уназад неколико година имамо око 950 захтјева за додјелу подстицаја. Када је у питању организовани откуп поврћа, захтјеве подносе откупљивачи, тако да се јави још 250 до 300 произвођача којима додјељујемо подстицаје. У вријеме организованог откупа пшенице имамо 1.500 до 2.000 ратара који нам се јаве за додјелу подстицаја“.



Микић каже да је Аграрни фонд оправдао своје постојање, те да је у протеклих десетак година обезбиједио подршку пољопривредних произвођача и локалне заједнице, јер са расположивим средствима може се, бар, дјелимично ублажити неповољан материјални положај у коме се налазе произвођачи хране у Семберији.

- Пољопривредни произвођачи су у праву када од Владе РС и власти на нивоу БиХ траже заштиту домаће производње. Аграрни фонд помаже да се умање негативни утицаји на аграр и пољопривреду. Имамо присутан одлив младих са села, неповољну старосну структуру оних који живе на селу, застарјелу механизацију. У наредном периоду све више ће се осјећати потреба за специјализованом производњом, било да је у питању производња меса, млијека, поврћа, житарица или воћа. Само са конкретним плановима, улагањима и подстицајима моћи ће се остварити значајнији приход у овој области. Сваштарењем у производњи, пољопривреда ће све више стагнирати и пропадати. На све то утичу и неповољне климатске промјене, али и стратешке политичке одлуке. О производњи хране морају заједно разговарати пољопривредни произвођачи и прерађивачи. Организатори производње некада су биле задруге, а вјероватно ће то бити и у будућности“, каже Микић.

У Аграрном фонду града Бијељина кажу да модерни пољопривредни произвођачи морају бити едуковани за оно што раде и производе. У Бијељини тренутно има 6.400 регистрованих пољопривредних произвођача, од чега је 320 комерцијалних произвођача. Без великих произвођача нема ни озбиљније производње, а ни већег прихода. Аграрни фонд града Бијељина сваке године организује и посјету семберских пољопривредника Новосадском пољопривредном сајму, што је добра прилика да се упознају са новим стремљењима и новим технологијама у области производње и прераде хране.

СЕМБЕРСКЕ НОВИНЕ