КОД ЉЕКАРА БЕЗ ОВЈЕРЕНЕ КЊИЖИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

КОД ЉЕКАРА БЕЗ ОВЈЕРЕНЕ КЊИЖИЦЕ


Иако је Фонд здравственог осигурања РС  у континуитету информисао грађане и даље се дешава да осигураници одлазе у пословнице Фонда само ради овјере књижица. Из бијељинске Филијале ФЗО поново поручују осигураницима  да не требе да овјеравају књижице све док траје ванредна ситуација.
 
Нада Милошевић, руководилац Филијале ФЗО РС у Бијељини, наглашавада све док је на снази ванредна ситуација није потребно овјеравати здравствене књижице, а Фонд здравственог осигурања РС у овом периоду финансира услуге здравствене заштите и за неосигуране грађане.

-Дакле, и даље се примјењује Одлука о привременој мјери Фонда здравственог осигурања, која је донесена још у марту, а по којој се и неосигураним грађанима пружају услуге здравствене заштите у јавним здравственим установама о трошку ФЗО РС, односно Владе РС’’, појашњава Нада Милошевић.

Она указује да, захваљујући овој мјери, грађани Републике Српске су у периоду пандемије бар растерећени бриге у вези са трошковима лијечења, што није случај у другим земљама, како нашег региона, тако и у свијету.

-На овај начин Република Српска још једном показује да је социјално одговорна, те да је брига за грађане на првом мјесту’’, истиче Нада Милошевић.
 
Иначе, Фонд је поново обавијестио и све здравствене установе да од осигураника не треба да траже овјерене књижице, а са намјером да се избјегне стварање гужни у пословницама и тиме спријечи ширење вируса корона у заједници.

-То што се не овјеравају здравствене књижице и што Фонд финансира здравствену заштиту и за неосигуране грађане, не значи да обвезници не треба да извршавају своје законске обавезе, као што је уплата доприноса за здравствено осигурање’’, напомиње Нада Милошевић.
 
Лијечење изван Републике Српске
 
Фонд здравственог осигурања веома одговорно реагује у пандемији, чинећи све како би осигураницима осигурао потребну здравствену заштиту. У Фонду, и поред бројних тешкоћа узрокованим пандемијом, проводе све активности, од набавке лијекова, медицинских средстава, те финансирања лијечења изван Републике Српске.

-Осигураници ФЗО РС имају право на лијечење изван Републике Српске и то онда када здравствене установе у Српској не могу да проведу лијечење, односно када се одређена здравствена услуга не ради у здравственим установама у Републици Српској’’, каже Нада Милошевић.

Како појашњава, потребан је приједлог Универзитетског клиничког центра РС, а на основу тог приједлога стручна комисија Фонда доноси одлуку о оправданости лијечења изван РС. Са рјешењем ФЗО РС осигураници у здравственим установама изван РС плаћају само партиципацију, уколико нису ослобођени ове обавезе, а уколико јесу, Фонд у потпуности финансира лијечење изван РС.
 

-Без обзира на епидемију вируса корона, стручна комисија Фонда ради у континуитету, а пријем пацијената на лијечење изван РС зависи од режима рада здравствених установа изван РС, будући да је већина здравствених капацитета усмјерена на лијечење и спречавање даљег ширења вируса корона’’, каже Нада Милошевић, додавши да се осигураници на лијечење изван РС углавном упућују у здравствене установе у Србији, а према Споразуму којег је ФЗО РС потписао са Републичким фондом за здравствено осигурање Србије, осигураници ФЗО РС имају могућност да се лијече у свим оним здравственим установама које дјелују у оквиру јавног здравственог система у Србији.

Како наводи, на лијечење изван РС пацијенти се, углавном, највише упућују због обољења срца, затим карцинома, леукемије, неуролошких обољења, а све је већи број осигураника који се упућују и због конгениталних аномалија (код новорођенчади), те генетских испитивања.

-Годишње се у просјеку изван РС лијечи око 5.000 пацијената, што је дупло мање него неких ранијих година, када се на лијечење изван РС упућивало и више од 10.000 пацијената на годишњем нивоу. То је резултат константног улагања у здравствени систем Републике Српске, односно увођења и финансирања нових здравствених услуга због којих су наши осигураници морали раније да одлазе на лијечење изван РС’’, истиче Нада Милошевић, прецизирајући да је трошак Фонда за лијечење наших осигураника изван РС на годишњем нивоу износи око 20 милиона марака. 

Семберија инфо