ДАРКО МИЛОШЕВИЋ, УСПЈЕШНИ ВОЋАР СА МАЈЕВИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ДАРКО МИЛОШЕВИЋ, УСПЈЕШНИ ВОЋАР СА МАЈЕВИЦЕ


Ова година за мајевичке и подмајевичке воћаре била је више него добра. Прољетни мраз је прориједио род, тако да смо имали изузетан квалитет шљиве, крупне и здраве плодове.

Нисмо имали проблема ни са штетницима и биљним болестима, каже Дарко Милошевић, један од највећих произвођача шљиве и јабуке са подручја Тутњевца, на подмајевичким брежуљцима. Милошевић је и директор предузећа „Еко воће“ које се бави извозом воћа и унапређењем воћарске производње на Мајевици.


„ Ми смо највећи дио рода шљиве пласирали на тржиште Европске уније. Буквално се тражила шљива више. Задовољни смо укупним приносима и зарадом. Орјентационо је са подручја Лопара и Угљевика ове године извесено око 3.000 тона конзумне шљиве. Морам напоменути да зараде у воћарству нема без извоза“, каже Милошевић, истичући да је ове године јабука са његових плантажа завршила у хладњачама и биће пласирана на домаће тржиште.

„Ове године у Европи је јабука добро родила, тако да нису исказивали интересовање за увоз јабуке. Углавном, они увозе сорте које су им занимљиве, а ово што ми произведемо завршава на домаћем тржишту“.

Милошевић истиче и податак да је  ове године око 20 одсто укупног рода шљиве завршило у ракијским казанима. Сретна околност је била и у томе што није било града и градоносних облака који су могли да оштете шљиву, тако да су мање количине шљиве прерађене у шљивовицу, него иначе.

Семберија инфо