ОБАВЕЗА СВИХ ЈЕ ДА РЕАГУЈУ НА НАСИЉЕ :: Semberija INFO ::

 

ОБАВЕЗА СВИХ ЈЕ ДА РЕАГУЈУ НА НАСИЉЕ


Организовањем панел дискусије ,,Превенција насиља примјеном научно утемељених и доказано ефикасних метода рада“ Удружење грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“  обиљежило је 10. децембар- Међународни дан људских права, а  и завршетак кампање ,,16 дана активизма против родно заснованог насиља“.
 
Иначе, како су рекли , панел дискусију организовали су у оквиру пројекта ,,Укљученост заједница у смањењу родних стереотипа и превенцији насиља над женама и дјевојчицама“ коју Удружење грађана ,,Отахарин“ проводи у партнерству са Асоцијацијом XY, те подршку УН Wомен из Шведске. 
 
,,Овај пројекат је усмјерен  на унапређење превенције насиља у локалним заједницама кроз подршку сарадњи између кључних инститруција, мрежа, појединаца и локалних невладиних организација који су релевантни за превенцију насиља како би заједнички дошли до успјешних рјешења за превенцију насиља у склопу модела заједнице која брине који се по први пут примјењује у Бијељини“, каже извршни директор ,,Отахарина“ Драган Јоковић.
 
Он истиче да је циљ панел дискусије сумирање до сада постигнутих резултата претходне фазе пројекта, размјена искустава и идеје на који начин у предстојећем периоду могу удруженим снагама да проактивно раде на превенцији свих облика насиља, а поготово вршњачког насиља.
 
Пројекат ,,Укљученост заједница у смањењу родних стереотипа и превенцији насиља над женама и дјевојчицама“ проводи се у четири локалне заједнице у Босни и Херцеговини, а то су Бијељина, Источно Сарајево, Травник и Бања Лука.
 
,,Кроз овај пројекат се спроводи један специфичан модел превенције насиља који се зове ,,Модел заједнице која брине“. Иначе, модел се по први пут примјењује у БиХ, а за њега је карактеристично да укључује широк дијапазон партнера у локалној заједници који заједнички треба да допринесу како би превенција насиља била систематски уређена. Кроз овај пројекат је основана и локална Акциона група за превенцију насиља у породици у коју смо укључили релевантне институције, а то су Полицијска управа Бијељина, Центар за социјални рад, те основне и средње школе“, појашњава програмска директорица у УГ ,,Отахарин“ Бојана Јовановић.
 
Овим пројектом је, како истиче, први пут  примјењен модел ,,Школа изврсности“ и то у Пољопривредној и медицинској школи, која већ низ година сарађује са Удружењем грађана ,,Отахарин“.
 
,,Ми смо препознали њихов капацитет и вољу да раде на превенцији насиља, тако да су они прва школа у Бијељини која носи титулу ,,Школа изврсности“, каже Бојана Јовановић.

Семберија инфо